Afbeelding

Blije kinderen: Basisscholen weer open

EERBEEK/ BRUMMEN - Op maandag 8 februari was het eindelijk zover, de basisscholen mochten weer open. De meeste kinderen moesten door het dikke pak sneeuw nog wel een dagje langer wachten. Alleen de scholen Triangel en Sprankel in Eerbeek openden op deze eerste schooldag hun deuren.

Joris Luesink, directeur van o.b.s. Sprankel, vertelt hierover: “We konden het niet over ons hart verkrijgen om dicht te blijven, we hadden er zoveel zin in om elkaar na toch zeven weken weer te zien. We merken ook dat de kinderen er veel behoefte aan hebben om weer naar school te gaan. Natuurlijk was het glad. ’s Morgens heb ik, omdat ik winterbanden heb, al twee leerkrachten een lift gegeven. Ook zijn sommige kinderen door ons opgehaald. Uiteindelijk waren we er allemaal, leraren en kinderen, op een paar snottebellen na.”


Sprankel is onderdeel van Archipel Onderwijs & Kinderopvang waaronder ook scholen in Empe, Brummen, Leuvenheim en Hall. De scholen volgen allemaal het protocol van de PO-raad (sectororganisatie primair onderwijs). Archipel heeft een corona-crew die de scholen adviseert en begeleidt.


Alle maatregelen overgenomen

Luesink: “Wij hebben alle maatregelen van de overheid overgenomen. De groepen zeven en acht moeten als ze door de school lopen een mondkapje dragen, de leerkrachten uiteraard ook. Dat is nog wel even wennen. Iedereen werkt hier in zijn eigen bubbel, de klas is de bubbel. De ruimte in de klassen is bij ons te klein om met anderhalve meter te werken. Als er een besmetting komt, kunnen we de GGD precies vertellen om welke bubbel het gaat en dan moeten zowel de kinderen als de juf thuis in quarantaine. Ze krijgen dan binnen een dag online onderwijs. Wij zijn een school met veel ervaring op dit gebied.”


Iedere klas een bubbel

Directeur Per Theeuwes van Sint Pancratiusschool in Brummen vertelt dat de afgelopen periode best zwaar was, maar dat het ook een positief verhaal is met zorg en onderwijs op maat en fijne contacten met ouders en kinderen. Er was extra zorg voor kinderen die dat nodig hadden. Theeuwes: "We zijn blij dat we weer open mogen, dat geldt ook voor onze leraren alhoewel sommige het best spannend vinden. Iedere klas is nu een bubbel en die hebben ook een eigen ruimte op de speelplaats. De kinderen zijn blij dat ze weer naar school kunnen, maar vinden het alleen wel jammer dat ze op de speelplaats niet altijd met eigen vriendjes kunnen spelen. En ja, de grote hoeveelheid richtlijnen maakt het wél lastig, maar wij denken graag in mogelijkheden. Onze school is geen fabriek, onze opbrengst is dat het goed met de kinderen gaat.”