Afbeelding
Foto:

Sneeuw en ijskoud, lol of overlast?

BRUMMEN - Zolang moesten we erop wachten. Bijna acht jaar geleden was het dat we zo’n pak sneeuw te verwerken kregen. En nog bleef liggen ook door een vorst die we ook al jaren niet meer meemaakten.

Bittere kou, hardnekkige dikke laag sneeuw. Maar het was vooral enthousiasme waarmee dit zo langzamerhand ouderwetse winterweer werd ontvangen. In landelijke media duidden psychologen de euforie die door het winterweer over het algemeen heerste: even weg van corona, even terug naar de zorgeloze tijd van koek en zopie.

Natuurlijk was het niet alleen pret. Zeker niet voor hen die al dan niet beroepsmatig op pad moesten. Krantenbezorgers moesten zelf noodgedwongen thuisblijven, pakketbezorgers liepen grote vertragingen op, uiteraard waren er aanrijdingen. Gelukkig zonder ernstige gevolgen in deze regio. De sneeuwploegen van de gemeente Brummen werkten op volle sterkte. De gemeente riep bedrijven en bewoners op zelf trottoirs sneeuwvrij te maken en daarbij eventueel minder zelfredzame buren bij te staan. Ook werd gewaarschuwd voor schaatsen. Het waterpeil van de grote rivieren zakt dezer dagen. Om schade aan dijken en kades te voorkomen houdt het waterschap de schuiven open en zakt het waterpeil in de uiterwaarden mee met het rivierwater. Water onder ijs kan zomaar zakken. En daarmee is breuk een risico. Hoe dan ook: er was vooral veel lol.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding