Afbeelding

Brummen gaat weer bomen kappen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen gaat dit jaar een kleine 200 gemeentelijke bomen kappen. Het voornaamste deel -165 stuks- bestaat uit bomen die in slechte staat verkeren of zelfs al afgestorven zijn. In verband met bouw- en herinrichtingsplannen moeten er nog eens 25 wijken. Ter vervanging van de te verwijderen bomen worden 163 nieuwe bomen geplant.

De hoeveelheid te verwijderen bomen is, met ongeveer één procent van het boombestand, dit jaar relatief laag te noemen. Ondanks de drie afgelopen hete en droge zomers die een aanslag op het gemeentelijk groen waren, zijn er niet noemenswaardig veel bomen te verwijderen. Berken zijn het meest gevoelig gebleken voor de hitte en droogte. De gemeente beheert circa 16.250 bomen. Jaarlijks wordt ongeveer een derde deel daarvan beoordeeld door daartoe opgeleide medewerkers van de buitendienst. Ook worden bomen beoordeeld waarover burgers (fixi-)meldingen doen. Waar nodig volgen acties om de veiligheid voor de omgeving te garanderen. Vaak snoeien, maar er moet ook gerooid worden. Het gaat om dode of afstervende bomen, of exemplaren die zodanige gebreken vertonen dat ze een te groot gevaar voor de omgeving vormen.


Soms moet de boom wijken

Daarnaast zijn er drie projecten binnen de gemeente waarbij bomen dienen te wijken. In principe wordt voor elke te verwijderen boom een jonge boom herplant. Op enkele plaatsen is dat niet mogelijk in verband met aanwezigheid van concurrerende beplanting of een geplande andere inrichting van weg of plantsoen.


Uitbreiding bij nieuwbouw

Op nieuwbouwlocaties als in de Elzenbos en Lombok wordt het boombestand weer uitgebreid door aanplant van een veelheid aan bomen. Kap is noodzakelijk voor realisatie van de plannen van Veluwonen. Dat is bezig de woningen aan de Wethouder Giermanstraat te renoveren en richt daarbij ook de buitenruimte opnieuw in. Vijf gemeentelijke straatbomen staan op locaties waar nieuwe inritten gerealiseerd worden. Op andere locaties in het plan worden vijf bomen herplant. Op de hoek Stuijvenburchstraat-Illinckstraat wordt een nieuw pand gerealiseerd. Deze nieuwbouw wordt veel dichter tegen de kavelgrens gebouwd dan de oude bebouwing. Een gemeentelijke linde staat de nieuwbouw in de weg en kan niet gehandhaafd worden. Elders in het dorp wordt de linde gecompenseerd. In de Boerhaavelaan (gedeelte tussen de Kloosterstraat-Enthovenstraat) wordt het riool vervangen en de straat opnieuw ingericht. De weg is smal. In het verleden zijn er 16 bolesdoorns en drie roodbladige esdoorns aangeplant op de grens van trottoir en tuinen.


Bolesdoorns passen niet

Drie roodbladige esdoorns staan op de hoek van de straat. Omdat het straatprofiel smal is, konden de bolesdoorns niet te groot worden en moesten jaarlijks worden gesnoeid. De kroon aan de wegzijde had geen kans om uit te groeien en werd door langsrijdend vrachtverkeer vanzelf kort gehouden. Binnen het huidige boombeleid is afgesproken deze zeer kostbare bolbomen te verwijderen. Er is geen groeiruimte voor nieuwe bomen. De drie roodbladige esdoorns hadden bovengronds iets meer groeiruimte maar hebben geen goede ondergrondse groeiruimte gekregen. Gevolg: beschadiging door de wortels aan trottoir en straat met als gevolg struikelgevaar.