Politiek druk over zorgplekken in Brummen

BRUMMEN - Met een digitale informatiebijeenkomst wil de initiatiefnemer van de bouw twintig zorgwoningen aan de Meidoornlaan in Brummen vanavond, 5 februari, zijn plannen aan de omwonenden uitleggen. Die hebben zich met bezwaren tegen het plan gemeld.

Te hoog, te dicht op de weg en een te groot beslag op de parkeerruimte vormen in grote lijnen de bezwaren van de bewoners. In een eerder stadium had de ontwikkelaar, Dagelijks Leven uit Apeldoorn, al aangegeven dat er weinig aan het plan veranderd kan worden. Het bouwplan is namelijk een concept dat op verschillende plaatsen in het land wordt uitgerold.


Identieke gebouwen

Op circa tweeduizend vierkante meter worden vrijwel identieke gebouwen neergezet en ingericht als zorg- en wooncentrum voor mensen die aan dementie lijden. In de vergadering van 21 januari besloot de gemeenteraad een verzoek van de initiatiefnemer om een coördinatiebesluit te nemen, uit te stellen tot een volgende vergadering. Met zo’n besluit zou de procedure aanzienlijk worden ingekort. Alle benodigde vergunningen en de wijziging van het bestemmingsplan worden dan in een keer behandeld. Daarna is het alleen nog de Raad van State die over eventueel ingediende bezwaren een besluit neemt. De uitspraak volgt binnen een half jaar. De VVD weet niet of met zo’n procedure de inspraakmogelijkheden niet teveel worden bekort. Normaal buigen gemeente, rechtbank en uiteindelijk de Raad van State zich over bezwaren. Voordat er dan een definitief besluit ligt kan het wel twee jaar of langer duren.


Het zorgplekdossier is complexer, omdat ook landgoed De Wildbaan zich bij de gemeente heeft gemeld om het monumentale pand voor wonen met zorg in te richten. Caspar Altena denkt aan achttien zorgstudio's. Maar als ‘Dagelijks Leven' twintig zorgplekken wil hebben, zijn dat samen meer dan dertig plekken voor mensen met dementie, waarvan de gemeente denkt dat die tot 2028 in Brummen nodig zijn. Er loopt een gemeentelijk onderzoek naar het aantal zorgplekken dat nodig is tot 2032. Hoeveel dat er zullen zijn, valt medio juni te lezen in een woonzorgvisie. Zo'n visie is niet verplicht, maar wordt wel door de rijksoverheid geëntameerd, omdat vergrijzing schreeuwt om integrale oplossingen wonen en zorg. De Taskforce wonen en zorg (een initiatief van de rijksoverheid, woningcorporaties en zorginstellingen) berekende dat er in 2040 twee keer zoveel 75+'ers zijn dan nu. In Brummen willen sommige politieke partijen daar niet op wachten. "Als partijen, zeker een lokale ondernemer als De Wildbaan, nu aan de slag willen, waarom houden we dan zo stringent vast aan die dertig plekken?” vragen VVD, Democratisch Brummen en de fractie Hofman-Kleverwal zich af.