Rijschoolhouders de broers Arian en Ron Reugebrink
Rijschoolhouders de broers Arian en Ron Reugebrink Foto:

Rijschoolhouders in coronatijd

BRUMMEN - Broers Arian en Ron Reugebrink zijn aan het begin van het gesprek direct duidelijk: “het moet geen zielig verhaal worden”. In mei bestaat de autorijschool 11 jaar. De broers hebben de zaak samen opgericht en uitgebouwd tot dé rijschool van Brummen en omstreken.

“Vanaf de lagere school doen we eigenlijk alles al samen” vertelt Arian. Na de middelbare school volgde militaire dienst en daarna werkten ze jarenlang in de grafische industrie. Na het derde faillissement dat ze van dichtbij meemaakten besloten ze voor zichzelf te beginnen en vanaf dat moment is Autorijschool Reugebrink een feit. Sinds de harde lockdown van 15 december j.l. staan de twee lesauto’s echter in de garage.


Onverwacht

De lockdown kwam voor beide rijschoolhouders niet onverwacht, maar anticiperen erop bleek onmogelijk. “Je kunt niet ineens ruimte in je agenda gaan maken en leerlingen alvast afbellen” vertelt Ron. Tot de laatste dag zijn ze doorgegaan met lesgeven, gebruikmakend van alle beschermingsmiddelen die ze tot hun beschikking hadden. Toch kwamen zij ook thuis te zitten. “Het moeilijke van deze lockdown is dat je niet weet waar je aan toe bent, hoelang het nog duurt, wanneer we weer mogen starten. Dat maakt dat je je af en toe best zorgen maakt”, aldus Ron. “Je weet niet hoelang je moet interen op je buffer. De vaste lasten van zowel de rijschool als onze gezinnen lopen natuurlijk gewoon door. Je begint op tijd met het maken van een buffer maar je weet niet hoelang je die nodig hebt”, aldus Arian die vertelt dat de aanmeldingen van nieuwe leerlingen blijven binnenkomen. “Het is gewoon heel fijn dat men ons ook in coronatijd weet te vinden. Uiteraard gaan we wanneer het kan met die nieuwe leerlingen aan de slag”. Een heikel punt is dat de broers niet in aanmerking komen voor een steunmaatregel van de overheid. Ze zijn volledig aangewezen op hun eigen reserves. “Het is frustrerend dat je nergens recht op hebt terwijl je bedrijf al zo lang stilligt”, zegt Arian. “Ik kan lastig naar een uitzendbureau of iets dergelijks gaan want zodra het weer mag zit ik meteen in de auto. Dat maakt mij geen betrouwbare uitzendkracht”.


Tussen wal en schip

Ron: “we zijn niet tegen de lockdown, maar we vallen overal tussen wal en schip. Het is gewoon frustrerend dat onze branche op geen enkele manier steun krijgt. Er is een kleine kans dat we in aanmerking komen voor de Tozo-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers -red) als die versoepeld wordt. Dat zou voor het eerste kwartaal van dit jaar wat lucht geven”. Arian: “mijn vrouw werkt een aantal uur in de week, de Tozo wordt van haar inkomsten afgetrokken”. Hij zucht even diep. Volgens cijfers van het CBR zijn tussen 15 december 2020 en 9 februari 2021 ruim 310.000 examens geannuleerd. De schatting is dat daar tussen 9 februari en 2 maart nog eens 120.000 examens bijkomen. Voor Autorijschool Reugebrink komt dat op tientallen examens. Het CBR is nog bezig met het inlopen van de achterstanden van maart 2020 en Arian en Ron weten niet wanneer er weer afgereden kan worden.


Klussen en schoonmaken

In de tussentijd vermaakt Arian zich met wandelen en zijn kleinkinderen terwijl Ron af en toe klust, boodschappen doet voor zijn ouders en schoonmaakt: "mijn huis is nog nooit zo schoon geweest!” vertelt hij lachend. Ze brengen veel tijd samen door en vermijden elk nieuws dat over corona gaat want niemand zit te wachten op negativiteit. Arian: "Dat moet je echt loslaten, het leven is gewoon te mooi”.