Afbeelding

16 Toeslagenslachtoffers in Gemeente Brummen

GEMEENTE BRUMMEN - In de gemeente Brummen zijn zestien gezinnen slachtoffer van de toeslagen-affaire. Althans, dat is het aantal dat op dit moment bij de gemeente bekend is. Na drie oproepen via Gemeente Thuis en sociale media heeft één gezin zich voor hulp vrijwillig bij de gemeente gemeld.

Jarenlang zijn er grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Dankzij journalistiek speurwerk van dagblad Trouw en RTL Nieuws, evenals door de inzet van de parlementariërs Renske Leijten (SP) en Pieter Omzigt (CDA) kwam de omvang van de affaire aan het licht. Een snoeihard rapport was voor het voltallige kabinet aanleiding om af te treden. Nog steeds wordt er vrijwel wekelijks in de Tweede Kamer over de stroperige voortgang van dit dossier gesproken. De duizenden ten onrechte van fraude beschuldigde slachtoffers moesten vele duizenden euro's terugbetalen en wachten vrijwel allemaal nog steeds op een oplossing.


Compensatie beloofd

De Belastingdienst/Toeslagen heeft beloofd dat de slachtoffers worden gecompenseerd, maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, psychisch problemen, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. In samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de afgelopen maanden gewerkt aan een zorgvuldige gegevensuitwisseling. De gemeente Brummen mag nu namens de Belastingdienst/Toeslagen contact opnemen met gedupeerden en hen hulp aanbieden.