Besteden of in 2023 terugbetalen!

GEMEENTE BRUMMEN - Omdat er in 2020 minder kinderen in aanmerking kwamen voor een tweetal kinderopvangregelingen houdt de gemeente Brummen geld over. Als dat geld niet wordt besteed aan onderwijsachterstandenbestrijding moet het in 2023 terugbetaald worden aan het Rijk. Om dat te voorkomen heeft het Brummense college van burgemeester en wethouders besloten de doeldefinitie te verbreden, waardoor het geld ruimer besteed kan worden.

Het is de bedoeling dat een intern begeleider en zorgconsulent worden ingezet tijdens de gehele Vroegschoolse Educatie (VVE) periode en tevens in te zetten op extra complexe groepsbegeleiding voor kinderen met een sociaal-emotionele achterstand. Door de verbreding van de doelgroepdefinitie en het inzetten op extra kwaliteit van Vroegschoolse Educatie verwacht het college niet alleen kinderen met een taalachterstand, maar ook kinderen met een risico op een taalachterstand te bereiken. Hierdoor kan niet alleen preventiever voor een grotere groep een dreiging op taalachterstanden worden voorkomen, maar kan er ook sneller worden geschakeld bij kinderen met sociaal-emotionele achterstanden. Met diverse betrokken partijen is al overlegd.


Nauw betrokken

Zo zijn de VVE kindercentra, het consultatiebureau, de bibliotheek en Team voor Elkaar nauw betrokken bij de versteviging van de planvorming en het herformuleren van de doelgroepdefinitie. Voor uitvoering van de regeling onderwijsachterstandenbestrijding krijgen gemeenten van de Rijksoverheid een doeluitkering, geoormerkt geld dus.