Kaart met favoriete woonplekken en zicht over de Brummense landschappen vanuit Leuvenheim
Kaart met favoriete woonplekken en zicht over de Brummense landschappen vanuit Leuvenheim

Brummense Landschapsbiografie

BRUMMEN - De Brummense Landschapsbiografie is bijna af. De eerste exemplaren worden 9 april uitgereikt aan gedeputeerde Peter Drenth en de Brummense wethouder Pouwel Inberg. Daarna kunnen Brummenaren gratis een exemplaar afhalen op locaties als diverse winkels, het gemeentehuis, Plein 5 en het Tjark Rikscentrum.

Het gaat om een heel bijzondere productie, zeggen Hennita Benjamins en Paul Opdam van de Stichting Landschapsnetwerk Brummen. Beiden waren nauw betrokken bij de totstandkoming van het werk. Het gaat namelijk niet om een boek, maar om een box met daarin onder meer een aantal thematische cahiers over de bijzonderheden van het gebied, een op ganzenbord geënt en in Brummen gesitueerd spel en een fietsroute langs bijzonderheden in de regio. Oud hoogleraar Paul Opdam uit Leuvenheim, die zich bij de universiteit van Wageningen bezighield met landschaps-architectuur en ruimtelijke planning over het ‘waarom' van de biografie: "Brummen heeft een van de meest bijzondere, meest rijk geschakeerde landschappen van Nederland. Maar als je er woont, dan valt dat niet meer zo op. Met de biografie willen het bijzondere van de regio onder de aandacht brengen. Gelijktijdig willen we laten zien hoe het landschap aan verandering onderhevig kan zijn.


Veranderingen in het landschap

Door bijvoorbeeld energietransitie, ontwikkelingen in de landbouw, klimaatverandering. Er zijn meer landschapsbiografieën over andere delen van Nederland verschenen. Maar die zijn meer wetenschappelijk van aard. Boeken die over het algemeen voor een beperkt lezerspubliek aantrekkelijk zijn. Wij wilden iets maken dat hopelijk een groot gedeelte van de Brummenaren bereikt.” Opdam en Benjamins plus een grote schare vrijwilligers kwamen uiteindelijk met het concept van een box. Daarin dus cahiers met als thema de identiteit, de beleving van het gebied, het gebruik, de biodiversiteit en de toekomst. Een zesde cahier beschrijft hoe bewoners van Brummen zich inzetten voor hun landschap. Over kennis delen, samen een mening vormen en het toekomstige landschap samen vormgeven. De cahiers zijn rijkelijk geïllustreerd en bevatten interviews met Brummenaren die over ‘hun' landschappen vertellen. Benjamins: "Met het spel willen we ook kinderen bereiken die het met ouders of grootouders kunnen spelen. Vier verschillende, tamelijke zeldzame dieren die hier hun biotoop hebben als een das en knoflookpad moeten een route door Brummen afleggen. En komen langs voor hen gunstige plekken, maar ook juist bedreigende.” Een fietsroutekaart moet Brummenaren prikkelen de variatie van het Brummense landschap ook in praktijk te leren kennen. De route voert onder meer langs favoriete plekken van bewoners Daarnaast bevat de box een brochure over project WaardeVOL Brummen.


WaardeVOL Brummen

Daarin werken diverse partijen samen aan een klimaatbestendig landschap. En een brochure over lokale voedselnetwerken is toegevoegd. Tenslotte is er -samenwerking met IJsselbiënnale- nog een poster met kaart over de gemeenschappelijke waarde die bewoners aan het Brummense landschap toekennen. De kosten van het project zijn 50.000 euro. Provincie Gelderland, gemeente Brummen, Visit Brummen-Eerbeek, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Natuur Milieuplatform Brummen, Waterschap Vallei en DS Smith Packaging maakten een en ander mogelijk. Opdam: "En natuurlijk de enorme hoeveelheid uren die de vrijwilligers erin staken. We maken in totaal 5.000 boxen die straks door mensen van Werkfit worden gevuld met de cahiers en andere spullen.” Benjamins en Opdam gaan ervan uit dat dat er voldoende zullen zijn. Zeker is het niet. Brummen telt circa 8.000 huishoudens.

Kaart met de favoriete plekken van Brummenaren