"De donk’re dagen voor Kerst"

BRUMMEN/ EERBEEK - “We hoopten allemaal dat er verlichting zou optreden tijdens de laatste donkere dagen voor Kerst. We deden onze kerstinkopen, bereidden ons voor op een lekker kerstdiner, nodigden kinderen of vrienden uit en verheugden ons op het lengen van de dagen.

Een hele grote domper was het toen onze minister-president nog zwaardere beperkingen moest opleggen. Bijna alle winkels dicht, de afspraak bij de kapper gaat niet door, een keuze moeten maken wie je op welke dag uitnodigt of bezoekt. En de jaarwisseling biedt ook geen gelegenheid om het uitbundig te vieren: horeca gesloten, geen vuurwerk, geen feesten en evenementen.


Besmettingen

Gelijktijdig met de zwaardere maatregelen werd ik als burgemeester geconfronteerd met het bericht dat in een zorginstelling in onze gemeente een aantal corona-besmettingen was geconstateerd, zowel onder cliënten als personeel. Met de verontrustende landelijke cijfers maakt men zich zorgen of er voldoende medisch- en zorgpersoneel beschikbaar is tijdens de feestdagen.


Zoeken naar ruimte

In alle extra vergaderingen van de veiligheidsregio (burgemeesters-brandweer-politie-ggd) waaraan ik deelneem, wordt koortsachtig gezocht naar ruimte die geboden kan worden en angstvallig gekeken naar de ruimte die de samenleving in praktijk neemt. We zijn immers al snel een volk wat de ruimte en grenzen opzoekt. Menselijk en dus begrijpelijk. Onze lokale ondernemers die met hun prachtig versierde kerstetalages hoopten op de laatste inkopen om het jaar nog een beetje positief te kunnen afsluiten".