Burgemeester Alex van Hedel
Burgemeester Alex van Hedel

Raad steunt herbenoeming unaniem

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense raad heeft gisteravond unaniem ingestemd met de herbenoeming van burgemeester Alex van Hedel. Dat betekent dat de zestigjarige burgemeester zijn ambt in principe nog zes jaar kan voortzetten. Raadsnestor Mame Douma, als voorzitter van de vertrouwenscommissie, maakte dat gisteravond bekend, voorafgaand aan de reguliere raadsvergadering. Koning Willem Alexander moet nog instemmen met de herbenoeming, maar dat is een formaliteit.

Sinds 27 maart 2015 is Van Hedel burgemeester van Brummen. Zijn ambtstermijn van 6 jaar loopt op 27 maart 2021 af. Douma zei dat de vertrouwenscommissie de procedures zorgvuldig heeft doorlopen en heel veel mensen heeft geconsulteerd. “Donderdagavond is er tijdens een besloten vergadering gestemd over de herbenoeming van de burgmeester. Gisteren mocht ik de zwarte doos met de stembiljetten openen. Ik ben blij te kunnen mededelen dat de raad unaniem heeft besloten Alex van Hedel te herbenoemen.”


Breed vertrouwen

Douma zei dat het belangrijk is dat het vertrouwen in de burgemeester zo breed is uitgesproken. Hij noemde het noodzakelijk om de toekomst tegemoet te kunnen treden, zeker in deze tijden dat corona de samenleving domineert. “Er zijn misschien nog wel wat verbeterpuntjes, maar daar komen we wel uit.”


Zorgvuldige procedure

Alex van Hedel reageerde vanuit zijn werkkamer gezeten voor een portret van de koning. Hij zei buitengewoon blij te zijn met de zorgvuldige procedure die voor zijn herbenoeming was doorlopen, zowel door de vertrouwenscommissie als de raad: “De koning moet nog instemmen, maar dat is het formele deel. Als ik als mens reageer, zou ik u allen willen knuffelen. De raad, de griffie, de ambtenaren, alle 21.000 inwoners van onze gemeente. Want of het nu gaat om de officiële plichtplegingen binnen het college en raad of mijn taken op het sociale vlak. Ik houd ervan. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Evengoed liggen er zeker in deze bizarre tijd voldoende uitdagingen. Die gaan we zo goed mogelijk oppakken.” Van Hedel zei dat hij erover denkt koning Willem Alexander een kaartje te sturen met een geluidchip die bij het openvouwen het lied ‘Ben Zo Bli-j Dat Brummen Besteet’ ten gehore brengt.

Van Hedel werkte voorheen onder meer als politieman bij de Haagse en Valkenswaardse gemeentepolitie en als voorzitter bij de Zuid Nederlandse Aannemersvereniging. Van 1994 tot 1998 was hij de eerste VVD-wethouder in Valkenswaard. Van 2002 tot 2008 was hij opnieuw wethouder in Valkenswaard. In dat laatste jaar moest hij samen met de twee andere wethouders opstappen vanwege een conflict betreffende de door de gemeenteraad voorgestelde verlaging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Vervolgens was hij zelfstandig mediator en organisatie- en beleidsadviseur. In juni 2011 werd Van Hedel benoemd tot burgemeester van Neerijnen. Hij was daar indirect de opvolger van zijn partijgenote Loes de Zeeuw-Lases die tijdens een vakantie in het buitenland onverwacht overleed. Op 29 januari 2014 werd bekendgemaakt dat hij waarnemend burgemeester van Brummen was geworden. Bijna een jaar later werd hij voorgedragen om daar burgemeester te worden. Van Hedel groeide op in Boxmeer en Oisterwijk. Hij is gehuwd en vader van drie kinderen. Wanneer de minister het advies voor herbenoeming overneemt en het bij koninklijk besluit wordt bekrachtigd, gaat de herbenoeming in op 27 maart 2021.