Afbeelding

Brummen onder preventief toezicht provincie

BRUMMEN - De gemeente Brummen is samen met Westervoort definitief onder verscherpt financieel toezicht van Provincie Gelderland geplaatst. Dat meldt de provincie. De maatregel komt zeker niet onverwacht, want feitelijk al sinds eind vorig jaar was duidelijk dat Brummen er ook meerjarig niet in slaagt de eindjes aan elkaar te knopen. “De rek was er vorig jaar al uit en zoals we vreesden is een aantal gemeenten nu door een ondergrens gezakt,” aldus Jan Markink, gedeputeerde Gemeentefinanciën


Markink zei te verwachten dat meer gemeenten gaan omvallen. “Dit lijkt nog maar het begin, het ijs was vorig jaar al dun bij veel gemeenten, maar nu kraakt en scheurt het in heel Gelderland.”
De provincie houdt toezicht op de gemeentefinanciën. Gemeenten dienen elk jaar hun begroting in met een doorkijk naar de volgende drie jaren. Als een gemeente er niet in slaagt meerjarig de financiën op orde te krijgen stelt de provincie de gemeente onder verscherpt toezicht. In plaats van repressief (achteraf) wordt het toezicht dan preventief (vooraf). Praktisch betekent dit dat een gemeente vooraf van de provincie toestemming moet krijgen voor nieuwe uitgaven. Van de eenenvijftig Gelderse gemeenten staan nu alleen Brummen en Westervoort onder dit toezicht.

Brummen heeft naast financiële problemen in het sociale domein ook bijna geen reserves meer. De gemeente wil de uitgaven voor het sociale domein aanpakken en probeert de reservepot weer te vullen. Markink: “We gaan samen met Brummen en Westervoort kijken hoe ze de financiën weer op orde kunnen krijgen. We hopen dat ze er over een paar jaar allebei weer stevig voor staan.’’ aldus Markink.

Bij veel gemeenten staat het water tot aan de lippen. De meesten hebben alle mogelijke middelen ingezet om de begroting sluitend te krijgen. Er wordt onder andere bezuinigd op basistaken, zoals onderhoud, openingstijden van bibliotheken en dienstverlening. Echt ingrijpende keuzes worden zoveel mogelijk vooruitgeschoven. Nog meer dan vorig jaar doen gemeenten een greep in hun reserves. Ook gaat voor het tweede jaar op rij de OZB fors omhoog. Gemiddeld gaat deze belasting in Gelderland komend jaar vijf procent omhoog. Dat is een stijging van ruim tien procent in twee jaar tijd. Daarbij blijft er grote onzekerheid over de financiële gevolgen van de coronacrisis en worstelen de lokale overheden met de hoge kosten van het sociale domein. Mogelijk gaan gemeenten er ook nog eens op achteruit door een aangekondigde herverdeling van het gemeentefonds.