Martijns kastanje blijft behouden

BRUMMEN - De kastanje aan het Graaf van Limburg tot Stirumplein in Brummen die is geplant ter nagedachtenis van de op vijfjarige leeftijd overleden Martijn Zwart blijft behouden. Evenals als de kastanje ernaast, ter nagedachtenis van zijn schooljuf Mia. De gemeente zelf wil de bomen laten staan, maar ook hebben zich twee mensen gemeld die de bomen willen adopteren.

Martijn overleed in 1994 aan een zeldzame hartaandoening. Het jongetjes zat op de voormalige Koningin Julianaschool aan het Van Limburg Stirumplein. De school bood aan de boom te planten ter nagedachtenis. Later kwam een tweede boom erbij die herinnering levend moest houden aan leerkracht Mia, verbonden aan de school.


De school verhuisde

Maar de school verhuisde in 2009 naar Park ’t Goor. Het oude pand werd gesloopt. Het terrein naast het SWB pand Plein5 lag daarna jaren braak. Recent maakte de gemeente bekend met voorrang hier te willen gaan ontwikkelen. Wat bij het gezin van Martijn de vrees opriep dat de twee kastanjes dan wellicht gerooid zouden moeten worden. Martijns moeder Marian uitte haar emotie in deze krant. Dat was aanleiding voor Brummenaar Piet Verbeek, onder meer eigenaar van gastrobar 't Kromhout aan het Markplein in Brummen om contact te zoeken met Marian. Verbeek bezit ook de buitenplaats Het Malster aan de Elzenbosweg in Brummen, dat omgeven is door een parkachtige tuin. Zouden de bomen moeten wijken, dan zouden op het buiten een plaats kunnen krijgen. Het echtpaar Verbeek en Zwart ging bij elkaar op de koffie om de mogelijkheden door te spreken. Daags erna belde wethouder Pouwel Inberg en de gemeentelijke projectleider die belast is met de ontwikkeling van het Van Limburg Stirumplein. Marian: "Ze hadden een geweldige boodschap: de gemeente wil de bomen graag op locatie behouden. Sterker nog, ze willen meer groen op die plek. Ik ben gevraagd om deel te nemen in de werkgroep die in januari gaat starten, om mee te denken en te praten over de plannen.

Ik heb uiteraard toegezegd en zal "project kastanjebomen” met hart en ziel vertegenwoordigen. Tot zover dus heel goed nieuws. Garanties zijn er natuurlijk niet, maar er wordt zeer zorgvuldig gehandeld en overlegd.” Maar die garantie voor behoud lag er feitelijk al, dankzij het aanbod van Verbeek, een tweede volgde kort nadien. Hallenaar Fred Jansen restaureert momenteel het landhuis Reuversweerd in Cortenoever. De omliggende tuinen worden eveneens in de oude luister hersteld. Ook Jansen heeft nu aangeboden de bomen een plekje te willen geven op het landgoed, mochten ze toch niet te handhaven zijn aan het Van Limburg Stirumplein.