Op de bok


Bokkie, bokkie, bokkie, bèh / Bokkie, bokkie, bèh / De bok zei niets, maar iedereen zei bè-eh/. Ver terug in de vorige eeuw zong het huisorkest van AVRO-radio over het stille bokkie. Bokkie is inmiddels BOK en spraakmakend in Brummen. BOK blijkt een afkorting van BestuursOvereenKomst - tussen de provincie en de gemeente. De provincie op de bok, Brummen in het bagagenet. De BOK moet gaan over het industriepark Eerbeek, de financiële gezondmaking van de gemeente en onderzoekt of Brummen nog wel op eigen kracht verder kan.. Er staat weinig anders op papier dan de intentie om een overeenkomst aan te gaan. De raad wijdde er de vorige week toch al een opiniërende vergadering aan.

Terecht, zou je denken, het gaat over de toekomst van de gemeente. Redden we het nog op eigen houtje? Daarover hoor je graag opinies in de gemeenteraad, ook al is het in de schemering van het internet. Maar nee, het bleek slechts een regiezitting. Moesten de drie opdrachten met elkaar verknoopt worden, of moest ‘Eerbeek-Loenen 2030’, dat al bijna volledig uit de provinciale portemonnee wordt betaald, een status aparte krijgen? Hoe zit het juridisch, heeft de raad ook nog iets te zeggen, of wordt het een onderonsje van GS en B&W? De BOK zei niets en iedereen zei bèh.

Gaandeweg bleek dat de fractievoorzitters op audiëntie zijn geweest bij financieel gedeputeerde Jan Markink, dat de raadsleden zijn bijgepraat over Eerbeek-Loenen 2030 en dat het raadspresidium informatiemodellen bespreekt. De kiezer is er buiten gehouden. Is het onderhandelingstactiek? Hoeveel onderhandelingsruimte, of liever hoe weinig, kan B & W zich permitteren tegenover de provincie?

"Hou jij ze dom, hou ik ze arm" zei de directeur tegen de pastoor.