Etty Elsbeth. Foto: Heidi Touw
Etty Elsbeth. Foto: Heidi Touw

Multatuli en Marx in Brummen

BRUMMEN - Elsbeth Etty beschreef voor De Geiten Pers een fictieve ontmoeting tussen twee grootheden uit de negentiende eeuw. Multatuli en Marx zouden elkaar ontmoet kunnen hebben in Brummen in de winter van 1859.

De Amsterdamse neerlandica, journalist en literair recensent Elsbeth Etty is onder meer bekend van haar biografieën van Henriette Roland Holst en Willem Wilmink. Haar meest recente boek gaat over Maarten ‘t Hart en heet Brieven aan Maarten. Zij is voorzitter van Het Multatuli Genootschap. In 2020 is het 200 jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker (pseud. Multatuli) geboren werd.


Deze nieuwe bibliofiele uitgave is de 42ste uitgave van De Geiten Pers, een literaire uitgeverij van lokale verhalen over Brummen en Eerbeek, geschreven door professionele, vaak landelijk bekende schrijvers. Voorgangers van Elsbeth Etty waren bijvoorbeeld Josha Zwaan, Menno Tamminga, Bas Steman, Martine Letterie, Coen Simon, Jolande Withuis, Jan Brokken, A.L. Snijders, Jan Siebelink, Lydia Rood en Laurens Hoevenaren. Het gaat om bibliofiele publicaties, die met zorg worden uitgegeven in een eenmalige oplage van rond de 500 exemplaren. De publicatie is gepresenteerd op zondag 13 december in Hotel het Oude Postkantoor te Brummen voor een zeer klein publiek. Het boekje is aan te schaffen bij de gebruikelijke verkooppunten en via de website.