Afbeelding

Bouwplan Sperwerstraat leidt tot stevige emoties

BRUMMEN - De voorgenomen bouw van zestien woningen aan de Sperwerstraat in Brummen leidt tot stevige emoties. Bewoners zijn fel gekant tegen de bouw die zij te massaal en te hoog vinden, de wethouder is verontwaardigd over de aantijgingen die zij jegens hem en zijn ambtenaren uiten, op Facebook verklaren gebruikers zich juist weer voor de bouw van de hoogstnoodzakelijke woningen. Het gaat allemaal om een terreintje van een halve hectare groot, waar voorheen basisschool De Krullevaar stond.

De gemeente wil de grond verkopen aan woningbouwcoöperatie Veluwonen. Er moeten zestien sociale huurwoningen komen. Iets waar grote behoefte aan is in Brummen. Maar omwonenden vinden dat teveel. Bovendien krijgt (een deel van) de woningen een goothoogte van 10 meter. Dat zou voor schaduwwerking kunnen zorgen en bovendien zien sommige straks uit op een blinde muur zo vrezen ze. Zij verenigden zich in de Bewonersvereniging Brummense Enk Oost i.o. onder leiding van bewoner Eric Leenderts en dienden tientallen zienswijzen in. Zij willen geen bebouwing en behoud van groen open terrein of bebouwing in de vorm van een wijkcentrum of minder en lagere woningen. Tijdens de laatste forumvergadering, waar de concept-bestemmingsplanwijziging die de bouw mogelijk moet maken, op de agenda stond, trok Leenderts fel van leer. Hij verweet de gemeente dat omwonenden slecht op de hoogte zijn gehouden van de plannen en er onvoldoende is geluisterd naar de bezwaarmakers.


Onbevredigend

De gesprekken die er wel waren typeerde hij als onbevredigend, de houding van de aanwezige ambtenaar daarbij arrogant en laatdunkend. Deze zou hebben gesuggereerd dat velen van de 66 bezwaarmakers actief zouden zijn geronseld door Leenders c.s. Die verwijten troffen wethouder Pouwel Inberg duidelijk hard. Hij schetste welke stappen de gemeente allemaal had genomen in relatie tot de omwonden, nam het op voor zijn ambtenaar en zei dat de gemeente wel degelijk rekening heeft gehouden met de wensen van de omwonenden. Zo is de goothoogte van een deel van gebouwen van 10 naar 9 meter gegaan en wordt in de weg door het nieuwe wijkje een knip aangelegd, zodat doorgaand verkeer niet mogelijk is. De raad was tevreden met de uitleg. Intussen uitten Faceboekgebruikers zich tegen de klachten van omwonenden. Teneur: ze moeten niet zeuren. Vroeger stond er tenslotte een school, nu komen er woningen die hard nodig zijn. Het concept-bestemmingsplanwijziging staat 17 december op de agenda van de raad. De Bewonersvereniging heeft al aangekondigd het te zullen aanvechten tot bij de Raad van State als het aangenomen wordt.