Afbeelding
Foto:

Punt achter activiteiten Cleantech Center

REGIO - Er komt een einde aan de huidige activiteiten van het Cleantech Center. Sinds 1 januari zet Aventus de Werkgroep Onderwijs Cleantech verder voort en met andere partijen wordt nog overlegd over de toekomst van overige activiteiten. In januari moet alles zijn afgerond en wordt er een punt gezet achter het duurzame innovatiecentrum van en voor Oost-Nederland.

Het Cleantech Center werd in 2013 opgericht met als doel kennisoverdracht en het verbinden van onderwijs en bedrijfsleven. Het Cleantech Center wilde "ondernemers, onderwijs en overheid bij elkaar brengen en concrete business-cases realiseren om Cleantech toe te passen door te initiëren, te verbinden, aan te jagen en te doen”. Schone technologie moet zorgen voor minder afval, minder uitstoot van CO2 en meer arbeidsplaatsen.


Voortvarende start

Met gelden van o.a. de provincie Gelderland en veel steun van de gemeente Zutphen, het center was daar gehuisvest aan de Noorderhavenstraat, werd een voortvarende start gemaakt. De Brummense ingenieur Henk Nieboer is lid van het bestuur en vindt dat het Cleantech Center in zijn opzet zeker is geslaagd. Hij verwijst onder andere naar Pro-motor Award, die begin dit jaar door Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, aan Cleantech Center werd uitgereikt. Het is een jaarlijkse prijs voor een ambitieuze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Er zijn ook ‘echte' resultaten geboekt. Pim Duterloo won in 2017 tijdens het Cleantech Tomorrow Event de Battle. Hij ontdekte dat in bedrijfsprocessen veel perslucht door lekkage verloren gaat.


Rabo Impactfonds

Met een bijdrage van het Rabo Impactfonds ontwikkelde hij samen met Pieter Luinstra een methode om die persluchtlekkages op te sporen en te verhelpen. En dat resulteert weer in een lager energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot. Het bedrijf Airsave (gevestigd in Voorst) is er uit voortgekomen. Volgens Henk Nieboer heeft het Cleantech Center laten zien dat er veel innovatieve mogelijkheden zijn. Aventus zal de Werkgroep Onderwijs Cleantech voortzetten. Dat betekent dat de succesvolle publiek-private samenwerking via de Cleantech Challenges een vervolg krijgen. Bij de Cleantech Challenges worden ondernemers met een vraagstuk op het gebied van duurzaamheid gekoppeld aan studenten uit Oost-Nederland. Samen gaan ze op zoek naar een oplossing. Volgens Nieboer is die taak nu bij Aventus in goede handen. "De onderwijsinstelling kent de studenten en de bedrijven die op zoek zijn naar talent of naar probleemoplossingen.” Op het gebied van kennisoverdracht is het Cleantech Center nog in gesprek met verschillende partijen over de voortzetting van de Innovatieontbijten en 4PM-lezingen.