Raad stemt in met aanscherping carbidschieten

BRUMMEN - Even leek de Brummense raad af te steven op een algeheel verbod van het schieten met carbid rond de jaarwisseling. Een amendement van het CDA, op een voorstel van het college om de regels rond het afschieten fors aan te scherpen, vroeg om een algeheel verbod. VVD, Lokaal Belang en Hofman/Kleverwal leken daar wel oren naar te hebben. Die drie, zijn samen met het CDA, goed voor tien zetels en dus een meerderheid in de 19 koppen tellende raad.

Peter-Paul Steinweg (VVD) sneerde nog tijdens de eerste spreekronde in het debat dat tijden het seniorenconvent de fracties nog een flinke broek hadden aangetrokken. Blijkbaar doelend op het feit dat tijdens deze procedurele vergadering van fractievoorzitters voorafgaande aan de raad nog een ferme meerderheid voor een algeheel verbod was. Hij zag nu een aantal fracties terugkrabbelen.


Collegevoorstel

Het collegevoorstel dat donderdag ter besluitvorming voorlag, gaat niet uit van een algeheel verbod. Maar behelst wel een aantal beperkingen op te nemen in de APV ten aanzien van bijvoorbeeld de afsteektijd (alleen tussen 12 en 18 uur), het aantal bussen per gebied, de leeftijd van de schutters en een verbod voor hen om te drinken of drugs te gebruiken tijdens het schieten.


Run op carbid

Burgmeester Alex van Hedel, als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, gaf zelf aan voor een algeheel verbod te zijn. Maar hij constateerde ook dat na het verbod op regulier vuurwerk er een complete run is ontstaan op carbid en melkbussen.