Delegatie Brummen op gesprek bij Provincie

ARNHEM- Een delegatie van de gemeenteraad en het College van B&W heeft vrijdagochtend in Arnhem op uitnodiging van het provinciebestuur een gesprek gevoerd over de Brummense financiële situatie. Zoals bekend heeft de gemeente een niet sluitende begroting ingediend. In 2021 komt Brummen daarom onder toezicht van de provincie te staan.

Jaarlijks leveren de Gelderse gemeenten hun begrotingen bij het provinciebestuur in. Als blijkt dat de financiële situatie zorgelijk is, kan de provincie besluiten dat een gemeente onder een of andere vorm van toezicht komt te staan. Voordat de provincie haar beoordeling afrondt en een definitief besluit neemt over de toezichtvorm, worden de gemeenten, waar zorgen of vragen zijn over de ingediende begroting, uitgenodigd voor gesprek. Die gesprekken vonden dit jaar deze week op donderdag en vrijdag plaats. Behalve de delegatie van Brummen, die afgelopen vrijdag kwart over negen op het provinciehuis werd verwelkomd, had gedeputeerde Jan Markink ook de gemeenten om Berg en Dal, Heumen, Overbetuwe en Westervoort gevraagd naar Arnhem te komen. De belangrijkste provinciale ambtenaren, belast met financieel toezicht, waren ook aanwezig en vertegenwoordigers van een gemeente konden vragen stelen of suggesties doen. Brummen was met een grote delegatie in Arnhem present.


Voor Brummen geen verrassing

Vrijwel alle fracties waren vertegenwoordigd en ook een van de wethouders en de burgemeester waren present. Voor een enkele gemeente kwam de uitnodiging om naar Arnhem te komen als een verrassing. Voor de Brummense delegatie zal dat niet het geval zijn geweest. Er zijn al verschillende gesprekken met de raad en met het College van Burgemeester en Wethouders. Daarbij zijn de financiële problematiek, de bestuurlijke stand van zaken alsook de planologische klus rond het plan Eerbeek-Loenen 2030 aan de orde geweest. Zie ook artikel op pagina 3.