Sociaal venijn


Hoofdredacteur Herman Meijer van Op1 kiest voor spanning en sensatie in zijn praatshow. Voor de feiten kan de kijker op het internet terecht. Daar kwam zijn verdediging op neer in ‘Medialogica’ dat hem vroeg of de strijd tegen corona wel in een talkshow thuis hoort. Trouw -recensent Renate van der Bas riposteerde: ‘Vermoedelijks dacht menigeen: ja hallo, ik zie juist Op1 als een van mijn belangrijkste informatiebronnen’.

Herman Meijer gaat het om het debat, liever dan de feiten op een rijtje. Gemeente Thuis gaat nog een stapje verder: over de sanering van het sociaal domein worden feiten noch debat gebracht. Slechts de mededeling dat B & W kiest voor ‘scenario 3’. In drie jaar tijd moet driekwart miljoen euro worden bespaard op het sociaal domein en dat gebeurt met ‘bouwstenen’ van het adviesbureau Berenschot. Voor de inhoud wordt verwezen naar de gemeentelijke website.

Zou de gemeente werkelijk verwachten dat de gewone mensen een rapport van zeventig pagina’s plus twintig pagina’s bijlage gaan bestuderen? Ik heb het gedaan, maar het valt niet mee als je geen schriftgeleerde bent. De gemeente deugt heb ik van Berenschot begrepen, maar het toezicht is onder de maat. Daar zal in geïnvesteerd moeten worden ten koste van de voorzieningen. Brummen heeft naar verhouding weinig kinderen, maar die krijgen bovenmatig zware jeugdhulp. Stuur hen niet te gauw naar dure specialisten, maar doe het zelf en goedkoper, adviseert Berenschot. Leg meer verantwoordelijkheid bij de ouders. Stel een budgetplafond in: ’Als de pot leeg is wordt er geen zorg meer verleend’. Het leerlingenvervoer moet zuiniger, de huishoudelijke hulp schraler en de burger minder veeleisend.

Het is een klein, niet representatief plukje Berenschot. Het bureau adviseert: Vertel de inwoners wat erop het spel staat en doe dat in alle communicatie-uitingen. Aan Gemeente Thuis is het advies voorbijgegaan.