Mark Boon is sinds 2,5 maand taalcoach voor een Syrisch gezin in Brummen. Foto: Marion Verhaaf
Mark Boon is sinds 2,5 maand taalcoach voor een Syrisch gezin in Brummen. Foto: Marion Verhaaf

Van een woord naar een zin naar taal

BRUMMEN - Als voormalig leraar Frans wist hij al vele leerlingen enthousiast te maken voor taal. Nu doet Mark Boon dit, op verzoek van Stichting Welzijn Brummen (SWB), voor een Syrische familie in de Nederlandse taal. En dat doet hij op geheel eigen wijze.

Door: MARION VERHAAF


Hij weet zelf niet meer goed hoe het is begonnen, maar sinds enkele maanden leert hij nu de Nederlandse taal aan Abdelsalam en zijn vrouw Nariman. Ook dochter Katja (12jr) schuift af en toe aan.


Meteen van start

Na het eerste gesprek ging Boon met Abdelsalam mee naar huis. Zo begon hij eigenlijk al met de eerste les. Leg me uit waar je woont en dat ging toen nog vooral met gebaren, maar nu is het al een heel stuk beter. Die eerste stappen hebben dus al vruchten afgeworpen. Hoe begin je met iemand die geen woord Nederlands spreekt en jezelf geen Arabisch? “Tja, dat is natuurlijk wel een dingetje. Ik ben simpel begonnen. Buiten wees ik een steen aan van hun huis. En nog een steen en nog een steen. Dat is een huis. Nog een huis en nog een huis. Dat is een straat en zo heet jullie straat. Zo borduur je eigenlijk verder.”Al is hij al jaren gepensioneerd, hij is een kei in het overbrengen van kennis. En dat lukt goed in de 3x per week dat hij komt. Samen op pad en onderweg dingen benoemen. “Je leert iets pas goed, als je er een beeld bij hebt!” Hij gaf hen Scrabble, niet om te spelen maar om de letters te leren en woorden te vormen. “Of ik ze hiermee wat heb geholpen? De tijd zal het leren!” (De familie staat omwille van privacy niet op de foto)