Uitbaggeren van het Apeldoorns kanaal levert 2000 kuub slip op.
Uitbaggeren van het Apeldoorns kanaal levert 2000 kuub slip op.

Waterschap baggert kanaal uit

EERBEEK - In opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe is het bedrijf Beens Dredging bezig met het deels uitbaggeren van het Apeldoorns Kanaal op het stuk tussen de Coldenhovensbrug en de Zilvensebrug. Ook wordt gebaggerd in Loenen ter hoogte van de wasserij Elis Nederland BV, voorheen Berendsen.


Bij de Zilvensebrug stroomt de Oudebeek in het Apeldoorns Kanaal. Met het water wordt onder meer zand aangevoerd, waardoor ter plekke het kanaal langzaam dichtslibt. Bij de wasserij mondt de Veldhuizerspreng uit in het kanaal met hetzelfde effect. Inmiddels ligt er zoveel zand en blad op beide plekken dat de doorstroom van het kanaal belemmerd wordt. Die doorstroom is evenwel nodig, omdat het waterschap vooral in de droge zomermaanden IJsselwater in het kanaal wil laten vloeien om het waterpeil beter te kunnen beheersen. Met het wegbaggeren van slib en blad wil het Waterschap ook tegemoetkomen aan recreanten die met kano’s op het kanaal varen: zij lopen niet meer vast.

Volgens uitvoerder Jochem Doesburg van Beens Dredging zal het werk ruim een week in beslag nemen. Hij verwacht dat er ongeveer 2.000 m3 slib uit het kanaal wordt geschept. Een deel van Jaagpad/ Zilvensbrug is gedurende het werk afgezet om materieel te kunnen stallen, maar via een tijdelijk bypass kan het verkeer er wel langs.