Weer gewonden na aanrijding Hallse brug

HALL - Vorige week woensdag gebeurde er langs het Apeldoorns Kanaal ter hoogte van de Hallse brug een ernstig ongeluk. Helaas niet voor het eerst dit jaar. "Er gebeurt daar nogal eens wat", hoor je mensen zeggen.


Volgens Sven Strijbosch, woordvoerder Politie Oost-Nederland, zijn er dit jaar langs het kanaal negen ongelukken gerapporteerd door de politie. Vier daarvan gebeurden bij de Hallse brug met elk een op elkaar lijkende oorzaak; een afslaand voertuig botst tegen een tegemoetkomend voertuig. Hoewel de verkeerslichten volgens wettelijke richtlijnen zijn afgesteld, is het aantal ongevallen voor de gemeente reden om onderzoek te doen naar een andere verkeersafstelling. Volgens woordvoerder Gert-Jan van Dijk zijn er inmiddels twee offertes aangevraagd. "Na verstrekking van de opdracht wordt bekeken of een gewenste wijziging technisch en verkeerstechnisch haalbaar is. Het gaat om een vernieuwde VRI-kast instelling (verkeersregelinstallatie), waarbij afbuigend en doorgaand verkeer elkaar niet kruist.” Bij het participatiepunt van Veilig Verkeer Nederland kunnen burgers melding doen over gevaarlijke verkeerssituaties, maar deze locatie is daar niet bekend. "De weg langs het kanaal en de Hallse brug heeft zeker onze aandacht", zegt Johan Veen, bestuurslid VVN afdeling Eerbeek/Brummen. "Bij de Hallse brug krijgt het verkeer langs het kanaal gelijktijdig groen licht. Dat is zo ingeregeld omdat daar vanuit richting Dieren nauwelijks afslaand verkeer richting Eerbeek is. Wij zouden graag zien dat alle rijrichtingen om de beurt groen licht krijgen, dat is het meest veilig. Het aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties wordt naar ons idee vertraagd door het uitblijven van duidelijkheid over de dorpenroute, het wegennet dat Eerbeek en Laag Soeren moet ontlasten van het zware vrachtverkeer voor de industrie. Daardoor wordt alles een beetje op de lange baan geschoven. Ook hebben we te maken met provincie en gemeente en binnen de gemeente met meerdere wethouders. Het overleg met hen staat momenteel op een heel laag pitje.” Landelijk stijgt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers.


"In onze gemeente zijn er in de afgelopen acht jaar tien mensen omgekomen zegt Veen, je wilt niet weten hoeveel leed dit geeft binnen families. Het is een lastige tijd door corona en door de financiële situatie van de gemeente, maar we moeten echt weer om tafel.” Het beschadigde wildraster bij de brug wordt binnenkort door de gemeente hersteld.