40 mensen via digitale communicatie
40 mensen via digitale communicatie

Voedsel uit ons eigen landschap

BRUMMEN - In de Gemeente Brummen wordt onderzocht hoe burgers en boeren dichter bij elkaar kunnen komen door de vraag naar lokaal voedsel te vergroten. Dat is het resultaat van het jaarlijkse Landschapsgesprek Brummen dat op maandagavond 9 november plaats vond.


Vanwege de beperkingen waartoe corona-virus ieder dwingt, dit jaar niet met 100 mensen in het pannenkoekenrestaurant De Reuvershoeve, maar als een huiskamergesprek met 40 mensen via digitale communicatie.


Boer en bewoner

Het Landschapsnetwerk Brummen wil de afstand tussen boer en bewoner verkleinen. Zodat de bewoner weet waar zijn eten vandaan komt en de boer tevreden consumenten ontmoet. Waardoor ze zich samen verantwoordelijk kunnen voelen voor de toekomst van het Brummense landschap. En de boer een eerlijke prijs krijgt voor een kwaliteitsproduct, en landschap en biodiversiteit profiteren. Want voedsel dat lokaal wordt geproduceerd in een gezond landschap bevat meer mineralen en vitaminen en kan daardoor onze gezondheid versterken. We weten bijvoorbeeld dat kaas van bloemrijke weiden meer omega3-vetzuren bevat, en dat die goed zijn voor ons immuunsysteem.

Lokaal voedselnetwerk

Paul Opdam van het Landschapsnetwerk Brummen schetste hoe ver de ontwikkeling van een lokaal voedselnetwerk in onze gemeente is gevorderd. Aan de kant van de consument spelen nu zorginstellingen Klein Engelenburg en Philadelphia en Biobakker Verbeek een belangrijke rol. Hij vond het hoog tijd de bewoners erbij te betrekken. Hans Hubregtse van het Voedselkollektief Amersfoort vertelde hoe ca. 180 inwoners van Amersfoort hun voedsel afnemen van boeren uit de omgeving, en hoe ze dat samen organiseren. Dit voorbeeld werkte inspirerend. De deelnemers waren het erover eens dat een centraal verkooppunt voor lokaal voedsel een belangrijke basis is voor succes. Deelname aan een bewonerscollectief kan niet geheel vrijblijvend zijn, al was het maar omdat de producent vertrouwen moet hebben dat er regelmatig wordt afgenomen. Wethouder Inberg gaf aan dat de Gemeente Brummen een dergelijk initiatief ziet als een versterking voor haar beleid.


Koppen bij elkaar

Een groepje bewoners gaat de koppen bij elkaar steken. Heeft u belangstelling om mee te denken? Stuur een email naar info@landschapsnetwerkbrummen.nl en u krijgt een uitnodiging voor een startbijeenkomst.