Geen bezoekers, geen horeca-inkomsten.
Geen bezoekers, geen horeca-inkomsten.

Het blijft kwakkelen bij Sportkompas

BRUMMEN - De Stichting is wellicht onder een slecht gesternte geboren. Feit is dat het maar blijft aanmodderen bij Sportkompas. De basis voor de organisatie werd vier jaar geleden gelegd met als doel de gemeentelijke sportaccommodaties te beheren en verbindingen te leggen tussen verenigingen en andere instanties die zich met sport en beweging bezighouden. De gemeente Brummen zag dit wel zitten. Ze was van mening dat exploitatie, beheer, schoonmaak en onderhoud van binnensportaccommodaties geen kerntaak van de gemeente is.


In de stukken heet het dan dat van een externe organisatie een proactieve en ondernemende instelling verwacht mag worden. Daardoor wordt de bedrijfsvoering uiteindelijk beter, goedkoper en efficiënter uitgevoerd. Waardoor de sportkoepel minder financieel afhankelijk zal zijn van de gemeente en meer op eigen benen kan staan. Wensdenken, zo zal blijken. Het gerommel begon al eind 2018 toen de Brummense gemeenteraad een voorgestelde verhoging van 50.000 euro van het budget van Sportkompas schrapte. Dat was op voorstel van Mame Douma, fractieleider Democratisch Belang, die meende dat niet goed duidelijk was waarvoor het geld moest worden gebruikt. Hij streek daarmee krachtig tegen de haren in van de verantwoordelijk wethouder (en zijn voormalig partijgenoot) Margriet Wartena. Het verse bestuur van Sportkompas ervoer dat schrappen als onvoldoende draagvlak en bedankte verder voor de eer. Een interimbestuur trad aan.

Wartena treedt af

Intussen kostte het dossier Sportkompas Margriet Wartena haar zetel. Medio 2019 kreeg ze fikse kritiek van de raad over de wijze waar ze vorming van de sportkoepel had begeleid. De raad voelde zich bovendien onvoldoende en gebrekkig geïnformeerd. Wartena trad af (waarna de raad alsnog 50 mille beschikbaar stelde voor Sportkompas). Het gebeuren dompelde vervolgens het gemeentebestuur in een zeldzame crisis. Bij de vorming van een nieuwe coalitie, nodig na het vertrek van Wartena, was duidelijk dat collegepartij VVD buiten de boot zou vallen. De liberale wethouder Peter-Paul Steinweg hield de eer aan zichzelf en stapte op. Zijn collega’s Jolanda Pierik en Eef van Ooijen volgden uit een vorm van solidariteit in zijn kielzog, al kwam de laatste nog even terug. Wrang genoeg voor de geslachtofferden: wat later besloot de raad de subsidie voor Sportkompas structureel met 50.000 euro te verhogen, nadat een forse verhoging van de OZB de gemeentelijke begroting weer wat lucht leek te hebben gegeven.


Notitie 'hoe nu verder'

Toen kwam het interimbestuur van Sportkompas met een notitie hoe nu verder. Positief van toonzetting, maar ook kritisch jegens de gemeente. Zo werd geklaagd dat de invloed van de gemeente op hetgeen de koepel moest doen onverkort was blijven bestaan. Bij het vaststellen van de tarieven van de sportaccommodaties. Maar ook schreef de gemeente ‘letterlijk tot op de laatste drempel aan SSK voor hoe de schoonmaaktaken dienen te worden uitgevoerd.’ Ook zegt het bestuur dat de gemeente tekort schiet bij het beschikbaar stellen van financiële documenten. De begroting van Stichting Sportkompas voor 2019 laat op dat moment een verwacht negatief resultaat van 177.000 euro zien. Uiteindelijk bedraagt het tekort aanzienlijk minder: 38.559 euro, wat de organisatie kan dekken uit de eigen reserve, die daarmee grotendeels uitgeput raakt. Het leed is daarmee nog niet geleden. Corona is een drama voor het huishoudboekje van de sportkoepel. In september maakt de organisatie bekend over het eerste halfjaar van 2020 een tekort te verwachten van 80.500 euro ten opzichte van de begroting. Geen bezoekers, geen horeca-inkomsten (zelfs als de binnensportaccommodaties weer even open mogen, blijven de bezoekersaantallen achter). Sportkompas bezuinigt: de watertemperatuur van het zwembad gaat omlaag, de schoonmaak wordt opgeschort, medewerkers nemen verlof en overuren zoveel mogelijk op. Een deel van de omzetderving kan verder opgevangen worden door steunmaatregelen van de overheid. De rest moet geput worden door de inzet van reserves en onttrekkingen van het eigen vermogen. Die er nauwelijks zijn.


Tweede deel coronajaar

De gemeente laat intussen weten dat zij ook geen geld heeft om bij te springen. En dan moet het tweede deel van coronajaar 2020 nog beginnen. Zuur genoeg voor de geplaagde organisatie, begint ook de politiek zich weer te roeren. De fracties Democratisch Brummen, Hofman/Kleverwal en VVD vroegen zich bij de recente behandeling van de meerjarenbegroting af of de gemeente wel een zwembad overeind moet houden of meenden dat het met de subsidie wel wat minder kon. Voorzitter Frits Rutten wilde niet met deze krant praten over de ontwikkelingen. Hij zei: "Wij zijn met de gemeente Brummen in gesprek over verschillende onderwerpen. Lopende deze gesprekken treden wij publiekelijk niet naar buiten.”