Raad kiest niet voor lastige bezuinigingen

GEMEENTE BRUMMEN - Zorg over de financiƫle positie van de gemeente Brummen was er raadsbreed. Dat er preventief toezicht komt van de provincie verwacht elke fractie. De forse verhoging van de onroerend zaak belasting (OZB) kreeg met tegenzin veel instemming. Geen van partijen, met uitzondering van de VVD en Democratisch Brummen (al kwam die partij niet met eigen voorstellen) is bereid om te snijden in de gemeentelijke voorzieningen als bijvoorbeeld zwembad, bibliotheek of Sportkompas. Dat is eventueel voor de toekomst.


Dat bleek gisteren bij de behandeling van de programmabegroting 2021-2024 door de gemeenteraad. Het merendeel van de partijen gaf aan vertrouwen te hebben in de voorliggende begroting, ook al is die meerjarig niet sluitend. Hofman/Kleverwal, Democratisch Brummen en VVD waren tegen, maar CDA, VVD, Lokaal Belang, D66 en GroenLinks zeiden (soms met grote tegenzin) akkoord te gaan met een fikse verhoging van de lokale lasten.

Op te grote voet geleefd

Brummen heeft nu eenmaal al jaren op een te grote voet geleefd, was financieel te optimistisch, gaf te veel uit en stelde het verhogen van de inkomsten (lees verhogen OZB) te lang uit. Terwijl de kosten in bijvoorbeeld het sociale domein hard stegen.


Het Rijk gaf gemeenten minder geld voor de uitvoer van die taken dan ze eerder zelf eraan besteedde, Brummen was erg gul met het aanreiken van voorzieningen. Dus gierden de overschrijdingen van het budget uit de hand (zie elders in deze krant: Bureau Berenschot: Brummen te ruimhartig binnen sociaal domein).