Afbeelding

Glasvezel nog dit jaar beschikbaar

BRUMMEN - Het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Brummen is naar verwachting nog voor het einde van het jaar beschikbaar en bruikbaar. Dat meldt Delta Fiber Netwerk, dat de opdrachtgever is voor de aanleg van het netwerk dat zorgt de bewoners van het buitengebied toegang krijgen tot zeer snel internet. Het gros van de woningen is nu nog aangewezen op het telefonie netwerk van KPN, dat een beperkte capaciteit heeft. Eerder was de planning dat de woningen pas in het eerste kwartaal van 2021 aangesloten zouden worden.


Van Gelder Telecom is in opdracht van Delta Fiber Netwerk van op dit moment bezig met de graafwerkzaamheden en het aansluiten van de woningen in het buitengebied. In Brummen en Hoenderloo wordt op dit moment nog gegraven. Voor het eind van de maand zijn de graafwerkzaamheden in deze deelgebieden afgerond. Vervolgens start Van Gelder Telecom met de graafwerkzaamheden in Spankeren. In Loenen, Hall en Tonden is de civiele aanleg helemaal klaar. Als de graafwerkzaamheden zoals gepland kunnen worden voortgezet, is de civiele aanleg in het hele buitengebied naar verwachting vóór eind dit jaar klaar. In oktober en november worden de woningen in de deelgebieden Teuge, Voorst, Wenum-Wiesel en Wilp aangesloten op het lokale glasvezelnetwerk. Vanaf december worden huishoudens in Hall-Brummen en Nijbroek met het glasvezelnetwerk verbonden.


Afspraakvoorstel

Voorafgaand aan het huisbezoek, ontvang bewoners een brief met een afspraakvoorstel. Tijdens het installeren van de glasvezelaansluiting in huis, houdt Van Gelder Telecom rekening met de huidige RIVM-maatregelen. Nadat de glasvezelaansluiting in huis is geplaatst, ontvangen de bewoners een installatiepakket met glasvezelmodem van de gekozen telecomaanbieder. De telecomaanbieder activeert vervolgens de diensten op het betreffende adres. Gemiddeld duurt het twee tot vier weken voordat de internetverbinding werkt. Mensen gaan pas betalen als zij ook daadwerkelijk gebruik maken van diensten. Volgens woordvoerder Marieke Seinen-Kattier van Delta Fiber gaat de overstap doorgaans probleemloos. Mensen kunnen hun KPN abonnementen het beste opzeggen als de installatie van glasvezeldiensten gereed is.


Maand opzegtermijn

Bij een lopend abonnement van KPN is een opzegtermijn van een maand van toepassing. Dat betekent dat er een maand overlap is. Telecomaanbieders die signalen gaan doorgeven via glasvezel beschikken over een helpdesk.