Afbeelding

Sportkompas duikt diep in het rood

BRUMMEN - De inspraakbrief van de Stichting Sportkompas veroorzaakte bezorgde reacties bij de Brummense raadsleden. Waar het stichtingbestuur in de eerste alinea’s een pleidooi hield voor de noodzaak van de werkzaamheden van Sportkompas, kwam in een van de laatste alinea’s een lijkje uit de kast. In het eerste half jaar staat bij de stichting een verlies van 80.500 euro in de boeken. Door de gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen heeft het bestuur grote zorgen over de financiële positie van Sportkompas.


En de raadsleden deelden die zorgen. “Bent u bereid Sportkompas te steunen,” vroeg Peter-Paul Steinweg (VVD) en Gertie Sloetjes benadrukte dat “Sportkompas geen kleintje is en daar moeten we goed op letten.” Ook Rolf Schinkel (D66) wil heel precies op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen. Het forse tekort bij Sportkompas kan, zo het zich nu laat aanzien, geheel worden toegeschreven aan de gevolgen van de coronacrisis.


TVS aangevraagd

Sportaccommodaties moesten tijdens de eerste golf de deuren sluiten. De gemeente besloot toen dat sportverenigingen, die van accommodaties die van de gemeente huren, de huur wordt kwijtgescholden. Daarbij gaat het om de buitensportverenigingen. Voor deze kwijtschelding heeft de gemeente bij de Rijksoverheid de Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties COVID-19 (TVS) aangevraagd. De binnensportverenigingen huren de accommodaties van de Stichting Sportkompas. Het bestuur van de stichting heeft zelf besloten om, net als de gemeente, de huren kwijt te schelden. Ook Sportkompas heeft de tegemoetkoming bij het Rijk aangevraagd.


Financiële pijn niet over

Daarnaast verhuurt de gemeente binnensportaccommodaties en het zwembad aan Stichting Sportkompas. Een deel van deze huur krijgt Stichting Sportkompas dus zelf al gecompenseerd via het Rijk. Voor het deel waarvoor zij zelf geen compensatie konden aanvragen, heeft de gemeente dit gedaan, maar het was lang onduidelijk of de TVS-regeling ook geldt voor verhuur van accommodaties die door de gemeente aan Sportkompas worden verhuurd. Recent bleek dat dat wel het geval was en dus kon een bedrag van ruim 37.000 euro aan Sportkompas worden overgemaakt. Dat bedrag verkleint wel het tekort, maar de financiële pijn is nog niet over.


Geen misverstand

Wethouder Cathy Sjerps liet geen misverstand bestaan dat voor het college Sportkompas een belangrijke partij is. Samen met het bestuur van de Stichting wordt gezocht naar landelijke en provinciale regelingen om de financiële schade verder te beperken.


Zo wordt op het ministerie van VWS nog gewerkt aan een regeling voor zwembaden en ijsbanen omdat hier bij een beperkte openstelling grote verliezen ontstaan door de hoge kosten. Begin volgende week, dus voor de behandeling van de begroting, krijgt de gemeenteraad een brief met de meest recente stand van zaken.