Afbeelding

Brummen gaat strikt en streng handhaven

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen gaat intensief controleren of de coronamaatregelen die deze week zijn ingegaan ook worden nageleefd. “De tijd van vrijblijvendheid is voorbij”, zegt burgemeester Alex van Hedel, die bestuurlijk verantwoordelijk is voor handhaving.


Van Hedel: “Iedereen weet het inmiddels. De besmetting neemt weer in een rap tempo toe. De druk op de ziekenhuizen eveneens. Niets doen is geen optie. Maar als we maatregelen nemen die niet worden opgevolgd, dan gaat het serieus verkeerd. Tot dusver hebben vooral de mensen gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid in deze. Maar lijkt in sommige gevallen niet voldoende.


Verslapping

Er is, wel begrijpelijk, verslapping opgetreden als het om naleving gaat. De ruimte tussen de maatregels wordt opgezocht. Maar dat kan dus niet, willen we deze pandemie klein krijgen. Vandaar dat we binnen de veiligheidsregio hebben afgesproken hard op te treden tegen het schenden van de regels. Dat betekent dus dat we sneller dan voorheen bestuurlijke boetes zullen opleggen en niet zullen schromen gelegenheden te sluiten als ze zich niet aan de regels houden. Ik hoop het niet, maar als het moet dan doen we het ook.”


Focus op grote groepen mensen

De aandacht richt zich vooral op sportkantines, afhaalrestaurants en supermarkten. Van Hedel: “Geen grote groepen mensen bij elkaar, geen alcoholverkoop na 20 uur, geen feestjes in het buitengebied. Dat soort dingen. We willen met alle macht voorkomen dat bijvoorbeeld groepen jongeren alcohol inslaan en dan ergens toch gaan feesten.”