Afbeelding

Van Hedel: "Volhouden, doe het voor elkaar."

VAN ONZE BURGEMEESTER - Op 15 juli jongstleden werd ik uitgenodigd om voor het eerst in mijn leven Kruutmoes te komen eten in het Tjark Rikscentrum (Stichting Welzijn Brummen). Kruutmoes is het traditionele verjaardagsmaal van een van de bezoekers (77 jaar) van Studio Actief. Een dagactiviteit waaraan vooral ouderen deelnemen. De (alleenstaande) ouderen waren blij dat ze na lange tijd weer onder de mensen konden komen vanwege de beperkende coronamaatregelen die daarvoor van kracht waren. Er was weer enige ruimte om elkaar te ontmoeten, op tenminste anderhalve meter afstand.


Mijn schoonzus woont in Noord-Italië en werkt in de geestelijke gezondheidszorg. Van televisiebeelden weten we allemaal hoe ernstig de corona-situatie daar is geweest. Zij vertelde mij dat zij niet zonder noodzakelijke en aantoonbare reden buiten een bepaalde straal rondom haar huis mocht komen. Polizia en Carabinieri controleerden daar streng op. Erger nog is dat zij volledig in beschermende kleding op ziekenbezoek moet bij haar cliënten thuis.


Juist in die doelgroep is herkenbaarheid van de hulpverlener belangrijk en geeft een warme hand, een arm om een schouder of een lichte omhelzing vertrouwen. Door het risico op coronabesmetting is dat niet langer veilig. Haar cliënten begrijpen zo’n ‘marsmannetje’ niet en zijn angstig of opstandig. Tijdens een van de dagelijkse ‘praatprogramma’s’ op tv zag ik drie jongeren die in het voorjaar besmet waren geweest door het coronavirus. Aanvankelijk gezonde sterke jongeren die een mooie toekomst tegemoet zouden kunnen gaan.