Veel minder aanvragen voor ondersteuning

GEMEENTE BRUMMEN - Het aantal ondernemers dat inkomensondersteuning heeft aangevraagd bij de gemeente Brummen middels de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), is scherp gedaald. Het gaat om ondernemers die financieel in de problemen kwamen door de coronacrisis.


Zo’n 400 Brummense ondernemers deden in april een beroep op de eerste fase van de regeling. Daarvan werden er 295 toegewezen. Voor de tweede fase, die drie maanden later inging, zijn maar 62 aanvragen ingediend, waarvan er 59 zijn gehonoreerd. Die scherpe daling is volgens gemeentewoordvoerder Remco van Straten onder meer een gevolg van de aanscherping van de regels, waardoor minder ondernemers in aanmerking kwamen. “Maar inmiddels is ook gebleken dat de financiële gevolgen van corona voor een aantal ondernemers achteraf is meegevallen. Op het moment dat Tozo 1 opengesteld werd, was er natuurlijk heel veel onbekend over het verloop van de pandemie. Logisch dat veel mensen een beroep deden op de regeling. Gelukkig heeft het achteraf wat gunstiger uitgepakt.” Inmiddels is, met ingang van deze maand, Tozo 3 opengesteld. Hoeveel aanvragen daarvoor zijn, is nog niet bekend.


Van Straaten: “Dat moeten we nog even afwachten, maar de inschatting is dat het er nog minder zullen zijn. Bij Tozo 3 komen er nog minder ondernemers in aanmerking. Van de andere kant is het natuurlijk zo dat we te maken hebben met een enorme opleving van corona. Daardoor is niet uit te sluiten dat straks wellicht weer een verruiming komt van de regeling”. De inkomensondersteuning voor levensonderhoud is een aanvulling op het huishoudinkomen van ondernemers tot het sociaal minimum. Het gaat om een gift die in principe niet terugbetaald hoeft te worden. Wel kan het voorkomen dat de uitkering achteraf toch (gedeeltelijk) moet worden terugbetaald, bijvoorbeeld als blijkt dat er toch (hogere) inkomsten uit onderneming waren in de maanden waarover de uitkering is verstrekt. Overigens zou voor Tozo 3 per 1 oktober getoetst worden op beschikbaar geld bij ondernemers (beperkte vermogenstoets).


Maar in het licht van de nieuwe ontwikkelingen heeft het kabinet besloten daarvan af te zien. De toets gaat nu waarschijnlijk gelden per 1 april 2021.