Liefde in de apotheek


Volgens premier Rutte zijn wij ‘een diep socialistisch land’. Hij zei het als opwekking voor een sterke staat tegen het corona-virus. In zijn strijd tegen de tweede golf gebruikt de liberale premier zelfs de communistische theorie van ‘verelendung’. Uit de toenemende verpaupering zal een proletarische opstand voortkomen, schrijven Markx en Engels in hun communistisch manifest. Markx Rutte heeft het virus laten voortwoekeren totdat het onbehagen over de tweede golf niet meet te stuiten bleek. Hij kwam met een halve lockdown in het uitgaansleven, met mondkapjes naar school en kantoor en drie weken proefverlof. En het werkt. Het straatbeeld is verstild en je kunt met goed fatsoen geen supermarkt binnen komen zonder mondkapje. ‘Wees waakzaam’ etsen de mondkapjes in onze hersens. Het ontgaat opperviroloog Jaap van Dissel. Hij ziet niet dat het mondkapje een sonar is in de anderhalve metermaatschappij. Misschien filtert het geen virussen, zoals Van Dissel zegt, maar het waarschuwt: blijf uit mijn buurt.

Een Kamerlid opperde: vraag de ouderen zich vrijwillig af te zonderen dan kan de samenleving door draaien. Ik vermoed dat hij niet de samenleving, maar het bedrijfsleven bedoelde. Als pensionado begrijp ik het wel, we accepteren ook eigen uurtjes in de supermarkt. Maar hang dan niet de beest uit in de uitgaanswereld. Mondkapjes toe en afstand houden.

Naast Covid-19 is alles betrekkelijk. Wie durft nog met een huis-, tuin- en keukenklacht naar de dokter? Mij overkwam een oorontsteking. Door een verstoorde internetverbinding was bij de apotheek geen recept gearriveerd uit de dokterspraktijk. In Rutte’s diep rode bureaucratie zou er geen consideratie zijn. ‘Kom morgen maar terug’. Maar dit is Eerbeek. Speciaal voor mij, zo voelde het, belde de apothekersassistente met de huisarts. Ze regelde mijn oordruppeltjes. Het is liefde in tijden van corona.