Afbeelding

Zuinige, maar te felle straatverlichting

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen laat een deel van de nieuwe straatlantaarns dimmen. De lampen branden op sommige plekken zodanig fel dat bewoners er hinder van ervaren. Het licht schijnt bijvoorbeeld naar binnen. In mei is het bedrijf CityTec begonnen met het vervangen van de openbare verlichting.


De komende 2 jaar worden ruim 1.700 armaturen vervangen voor ledverlichting. Dat is bijna de helft van alle verlichting in de openbare ruimte. Het energieverbruik van de nieuwe armaturen kan tot wel 70 procent minder zijn dan dat van de oude huidige armaturen. De gemeenteraad heeft hiervoor 1,3 miljoen beschikbaar gesteld. Het is Europees aanbesteed op de laagste prijs. Het moet een jaarlijkse besparing opleveren van 22.000 euro.


Verouderd

Een groot deel van de bestaande verlichting en de masten is verouderd en afgeschreven. Daarnaast zijn ze aanzienlijk minder energiezuinig dan ledverlichting. De nieuwe lampen gaan bovendien veel langer mee. Daarbij kunnen ze communiceren met een centrale computer. Daardoor kan er veel gerichter actie worden ondernomen als er iets niet deugt. Omgekeerd kunnen de lampen straks op afstand worden bestuurd. Ze kunnen gedimd worden, zodat per locatie de juiste lichtsterkte verzorgd kan worden. Langs wegen moeten de lampen bijvoorbeeld feller branden dan in woonwijken. Ook het schema van branduren is te regelen.


Kiezen voor bepaalde brandtijd

Naar behoefte kunnen de lampen korter of langer branden. Een aantal jaren geleden zijn al zo’n 500 armaturen vervangen. Met de nieuwe masten kan Brummen weer jaren vooruit. De vervanging vindt plaats door de hele gemeente. Dat de lampen nu op sommige plaatsten te fel branden komt omdat de armaturen op volle lichtsterkte uit de fabriek afgeleverd worden. Aan de armaturen is een softwarepakket gekoppeld waarmee het licht tot elk gewenst niveau gedimd kan worden.


De armaturen melden zich normaal gesproken binnen 48 uur in het softwarepakket. Dan kunnen ze gedimd worden. Dit gaat helaas niet altijd goed waardoor er langer overlast is. Aan dat probleem wordt gewerkt.