Het Kerstenterrtein, ontwerp Arcadis
Het Kerstenterrtein, ontwerp Arcadis

Lucratieve stenen of een duur park?

EERBEEK - Er staat de komende jaren veel te gebeuren in het Eerbeekse centrum. Als het goed is nieuwbouw en het verplaatsen van winkels. En op het Kerstenterrein moet iets gebeuren. De wensen van ondernemers en gemeente daarvoor lopen nogal uiteen.


Het is een prominente plek. In het hart van het kernwinkelgebied. Nu goeddeels een weiland, twee stroken parkeerplaatsen en een nagenoeg onzichtbare Eerbeeksebeek, op de achtergrond de bedrijfshallen van Mayr-Melnhof. De Eerbeekse ondernemers hebben wel een idee voor de invulling ervan. Zij zien er graag een parkje. Mooi groen, bankjes, de Eerbeeksebeek zichtbaar gemaakt, wellicht een kiosk met een zitje. Een prettige verblijfsruimte. Er is echter een ‘maar’. Conform het bestemmingsplan dat voor het terrein geldt mogen er woningen worden gebouwd.


Fraaie art impressie

Twaalf met daaronder winkel- en/of horecavoorzieningen. De artist impressie (zie website brummensnieuws.nl) toont fraaie appartementen met een café-restaurant in de plint, een paar bomen en een breed uitwaaierende beek. Ziet er ook niet verkeerd uit. En het is voor Brummen, dat immers ernstig krap bij kas zit, een aantrekkelijke optie. Immers in het geval van een park, levert de grond niks op en er zal onderhoud gepleegd moeten worden. Als bouwkavel is het terreintje leuk geld waard. De ondernemers zien het niet zitten. Qua toegestane hoeveelheid winkeloppervlak zit Eerbeek aan het maximum. Daarom mag bijvoorbeeld bouwbedrijf Zweers in de nieuwbouw op de hoek van de Illinckstraat/Stuijvenburchstraat maar 650 meter winkeloppervlak realiseren. Waarom mag dan wel extra winkelruimte aan het Kerstenterrein gebouwd worden, zo vragen zij zich af. En dan zijn er op het terreintje tegenover de Jumbo ook al woningen met een winkelplint voorzien. Volgens de ondernemers is aanbod aan winkelruimte daarmee ruimschoots voorzien.