Ineke en Freek Toevank
Ineke en Freek Toevank

Verhalen van een oude schoolmeester

EERBEEK - Freek Toevank uit Eerbeek werkte 40 jaar als leerkracht in het basisonderwijs. Over zijn belevenissen en ervaringen met kinderen en hun ouders schreef hij een boek met korte verhalen.


De 73-jarige Toevank begon zijn loopbaan in Doesburg, maar werd in 1979 hoofd van de Jan Ligthartschool in Eerbeek. Naast zijn baan voltooide hij een studie Pedagogiek aan de Universiteit van Nijmegen, maar een overstap heeft hij nooit gemaakt. “Werken in de basis, met de voeten in de klei, sprak mij het meeste aan. Daar lag ook de meeste humor.” Hij heeft in die jaren honderden kinderen en hun ouders voorbij zien komen. “Eerbeek was vanwege de papierindustrie al in de jaren zestig een multiculturele samenleving en veel kinderen van arbeidsmigranten zaten bij ons op school. En dat ging prima samen.”


" Wat ga je nu doen"

Bij zijn afscheid vroeg men hem wat hij nu ging doen; Ga je reizen, of toch memoires schrijven? “Mijn vrouw Ineke en ik zijn helemaal niet zo reislustig en voor schrijven had ik geen tijd. Ik bleef veel vrijwilligerswerk doen voor school, op het gebied van sport en cultuur.”


Tijd voor iets anders

Na verloop van jaren merkte hij dat de binding met school minder werd en wilde hij de jongere generatie ook niet meer ‘opzadelen met een oude man’. Er kwam tijd voor iets anders. “Ik heb wel getwijfeld over het schrijven van deze verhalen; vinden mensen het wel leuk om dat te lezen? Daarom heb ik er eerst een aantal door mijn dochter Annerike en mijn zus laten lezen. ‘Prettig leesvoer’, vond mijn zus. Hierdoor aangemoedigd liet ik wat lezen door mijn vroegere directeur. Hij vond ze amusant en roerend en zei dat een aantal verhalen zo als casus ‘omgaan met problemen’ gebruikt kan worden bij de PABO opleiding.


Miezerig schoolleven

Toevank schreef 80 verhalen, waarvan er 66 het boek hebben gehaald. ‘Het miezerige schoolleven’ is één van de titels. “Ik liet de kinderen van groep 8 altijd een opstel schrijven over hoe ze hun lagere schooltijd hadden ervaren. Dit opstel heb ik altijd bewaard. Het is van een leerling die de Cito-toets verknalde en daardoor niet werd toegelaten op de gewenste vervolgopleiding. Ik ben gaan praten met de directeur en heb hem dit opstel laten lezen. Hij was direct overtuigd en liet het kind alsnog toe.” Vanwege de herinneringen die hij heeft aan een voorval tijdens de aanbouw van een lokaal vindt hij ‘Onbekend artikel 5 van toepassing?’ zelf het leukst.


Waar ligt het boek?

Het boek is te bestellen via www.freektoevank.nl. Via een link op deze website kunt u al tien verhalen lezen en een elfde aanvragen. Dan heeft u in ieder geval al een goede impressie van wat u mag verwachten van dit leuke boek voor €16,50.