Arjen en Egbert, zoons van Lucas Harberink
Arjen en Egbert, zoons van Lucas Harberink

Verkoop desinfectiezuilen zit in de lift

HALL - Sinds de coronacrisis hebben veel winkels en gebouwen een alcoholdispenser bij de deur staan waarmee mensen de handen kunnen desinfecteren. Het bedrijf Harberink Hygiëne Systemen (HHS) zag in de afgelopen maanden haar desinfectiezuilen als zoete broodjes over de toonbank gaan.


HHS is het familiebedrijf van Lucas Harberink en zijn zoons Arjen en Egbert. Lucas is begonnen in de staalbouw maar verlegde zo’n tien jaar geleden de focus naar Roest Vast Staal (RVS). Sinds ruim twee jaar zijn ze gevestigd in het DGPress gebouw aan de Hallseweg.


Eerder geen hoofdproduct

Tot aan afgelopen maart waren de desinfectiezuilen met handalcohol geen hoofdproduct voor het bedrijf. “We hebben de zuil met dispenser ontwikkeld in 2018 vertellen de broers. Begin 2019 verkochten we de eerste aan het casino in Deventer. Maar toen de coronacrisis uitbrak stroomden de orders binnen, soms met tientallen tegelijk voor één bedrijf. Dispensers bestonden natuurlijk al veel langer maar wij waren één van de weinigen die ze gemonteerd op een zuil van RVS verkochten. En dat is belangrijk omdat je daarmee contactloos kunt ontsmetten.”


RVS, alcohol en verzorging

Het RVS wordt in Zutphen gemaakt, de zuil wordt in Hall in elkaar gezet. De vloeistof die gebruikt wordt is een combinatie van 68% alcohol met verzorgende componenten. Het heeft een toelatingsnummer, wat aangeeft dat het product voldoet aan de gestelde eisen. Het is pH neutraal en volledig biologisch afbreekbaar. De verzorgende componenten voorkomen uitdroging van de huid bij frequent gebruik.


Hygiënesluis

HHS maakt producten voor de voedingsmiddelenindustrie, voornamelijk voor de vleesverwerking, op het gebied van hygiëne, reiniging en slachttechniek. Maar ook voor bedrijfsinrichting, opbergsystemen en intern transport, allemaal van RVS. “Eigenlijk alles voor de productiehal behalve de productieapparatuur zelf. Wij zorgen ervoor dat een productiehal schoon is en de werknemers schoon werken. In een slachterij moeten de arbeiders eerst door een hygiënesluis voor ze aan het vlees mogen zitten. Ze worden compleet gedesinfecteerd, inclusief de zolen van hun schoenen. De desinfectie van de handen zit achteraan in dat proces. Vieze handen reinig je namelijk niet met alcohol maar met water en zeep en desinfecteren werkt alleen op schone handen.


Desinfectiezuilen

De verkoop en prijs, “we zijn niet heiliger dan de paus” van de desinfectiezuilen zijn inmiddels genormaliseerd. De broers zien hun afzetmarkt wel verbreden. “Het lijkt alsof corona het bewustzijn over hygiëne heeft vergroot, steeds meer particuliere bedrijven (Retail) weten ons te vinden. Een goede ontwikkeling en leuk voor ons omdat je daar meer persoonlijk contact hebt met ondernemers die zelf beslissen. Het reinigen van kassen, de verpakking- en opslag van groente en fruit is nieuw terrein voor ons. Wij zijn een deel van de oplossing om in de voedingsmiddelenindustrie veilig te kunnen werken.”