Gemeenteraad schiet motie Lokaal Belang af

BRUMMEN- De motie die raadslid Luuk Tuiten indiende met als doel het afsplitsen van raadsleden van politieke partijen te ontmoedigen werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdagavond door de bijna voltallige gemeenteraad afgeschoten.


Als reden voor het indienen van de motie noemde Tuiten dat het steeds vaker voorkomt dat raadsleden zich afsplitsen van de fractie waarin ze zijn gekozen met als gevolg versplintering in de gemeenteraad en veel sprekers tijdens de raadsbijeenkomsten. Onlangs gebeurde dit bij Democratisch Brummen waar de raadsleden Theo Hofmann en Erik Kleverwal besloten de partij te verlaten en in de fractie Hofmann Kleverwal verder te gaan. Tuiten vindt dat het er voor de kiezer niet duidelijker op wordt.


Negatief effect

De afsplitsingen zouden een negatief effect hebben op het oordeel van de inwoners over de lokale politiek en de totale gemeenteraad. Het raadslid wil dit dan ook tegengaan. Alhoewel er geen wet bestaat tegen politieke afsplitsingen "heeft de gemeenteraad zelf wel mogelijkheden heeft om afsplitsingen te ontmoedigen", aldus de motie. Tuiten denkt hierbij aan het beperken van de ambtelijke bijstand, de fractie ondersteuning, de fractievergoedingen en de deelname aan het Presidium.


Lokaal belang zelf afsplitser

Bijzonder detail hierbij is dat Lokaal Belang zélf voortkomt uit zo'n afsplitsing. In 2014 splitste Luuk Tuiten zich af van de VVD om samen met Mame Douma 'Lokaal Belang' op te richten. Een motie indienen om nu dit soort afsplitsingen te ontmoedigen heeft iets weg van 'De pot verwijt de ketel...'. Douma reageerde dan ook met de woorden "Wie zonder zonde is werpe de eerste steen".


Had beter gekund

De meeste partijen vonden dat een dergelijk onderwerp beter behandeld kan worden aan het begin van een nieuwe raadsperiode. Daarnaast werd het argument gebezigd dat een ontmoedigingsbeleid de kwaliteit en de politieke vrijheid van raadsleden belemmerd. Het kersverse D66 raadslid Martijn van As gaf aan dat afgesplitste raadsleden nog steeds een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het politieke debat en de mogelijkheid moeten houden hun kiezers op een goede manier in de raad te vertegenwoordigen. Na zoveel tegenstand restte raadslid Tuiten niets anders dan de motie van tafel te halen en in te trekken.