Afbeelding

Harderwijkerweg al zo oud als Metusalem?

REGIO - Oud- Eerbeekenaar René Hillebrink vraagt zich al een tijdje af waarom er door Eerbeek een Harderwijkerweg loopt. “De Hallseweg, Brummenseweg en Loenenseweg, dat vind ik allemaal logisch. Maar hoe valt de Harderwijkerweg te verklaren?”


Volgens Hendrik van Oorspronk, secretaris van Oudheidkundige Vereniging De Marke, was er vroeger wel degelijk een verbindingsweg van Harderwijk, over de Veluwe naar Doesburg. Een oude handelsroute die vooral gebruikt werd door viskooplui.


Topografische kaarten

Op de website van De Marke zijn via de Topo Tijdreis topografische kaarten te zien vanaf het jaar 1815. In dat jaar liep er een weg van Harderwijk, via Leuvenum, Elspeet, Apeldoorn, Beekbergen, Woeste Hoeve, Loenen, Laag Soeren en Dieren naar Doesburg. Eerbeek staat op die kaart niet aangegeven maar ligt in een rechte lijn tussen Loenen en Laag Soeren. Uitspanning De Woeste Hoeve werd al in de Middeleeuwen gebouwd en was destijds een rustplaats voor mens en paard.

In de Canon van Brummen & Eerbeek, vorig jaar uitgegeven door GelderBoek, beschrijven de auteurs Agave en Peter Kruijssen deze handelsroute als één van de hanzewegen. Dit waren verbindingswegen tussen de Hanzesteden, waar Harderwijk en Doesburg ook toe behoorden. De route liep vanaf Doesburg verder naar Noord-Duitsland. In Doesburg (toen nog geschreven als Doesborgh) moest men met de veerpont de IJssel oversteken. In de 17e eeuw kwam er een schipbrug, een houten brug bestaande uit zeven dekschuiten.


De oude handelsroutes werden minder belangrijk naarmate er meer verschillend vervoer kwam. Het Apeldoorns kanaal werd gegraven, (snel)wegen en spoorlijnen werden aangelegd. In het Erfgoedcentrum Zutphen zijn oude kaarten en documenten te vinden waar de straatnaam soms als Harderwykerweg staat geschreven. Het traject wordt omschreven als; de Harderwijkerweg, lopende vanaf de grensscheiding Apeldoorn in Zuid-Oostelijke richting tot grensscheiding gemeente Rheden. In een ander document wordt door toenmalig Brummens burgemeester Dekker de nieuwe huisnummering aangekondigd; Hiermede berichten wij U dat met ingang van 1 januari 1951 de wijkindeling letter K met de thans bestaande nummering komt te vervallen. In de plaats hiervan komt een straatsgewijze nummering.’ Harderwijkerweg K 175 werd nr.1 en het liep door tot en met nr.53. De huidige Harderwijkerweg is ruim 9 km lang en begint vanuit Dieren gezien ter hoogte van het Rhedens college. Via Laag Soeren loopt hij door tot achter Eerbeek waar het na de rotonde Loenenseweg wordt.