Afbeelding

Wim Bolink: “Boer vraagt niet snel om hulp”

REGIO - Zijn hele leven lang werkte hij in de agrarische sector. Als eigenaar van een veevoederbedrijf leerde hij talloze agrariërs, hun bedrijf en hun bedrijfsvoering kennen. En ook hun problemen. Inmiddels is hij 70. En zet zich via de ‘Stichting Zorg om Boer en Tuinder’ in om agrariërs -onder meer in Brummen- die hulp of advies nodig hebben een luisterend oor te bieden.


Bolink kent zijn pappenheimers: “Boeren zijn zelfstandige ondernemers. Gewend om dingen zelf te doen. Het zijn over het algemeen geen mensen die snel buiten de deur hulp gaan zoeken. Ze doppen hun eigen boontjes wel.”


Hulp is wenselijk

Wat niet wegneemt dat er agrariërs zijn die best hulp of advies kunnen gebruiken. Bolink: “Er is nogal wat gebeurd in de sector. Er gebeurt nog steeds veel. Meer regelgeving, veranderende eisen aan bedrijfsvoering. Afijn, je hoeft de kranten er maar op na te slaan. Dat brengt onzekerheid met zich mee. Logisch dat sommige van deze ondernemers zich zorgen maken, erover twijfelen hoe het verder moet, misschien financieel in de problemen komen of een conflict hebben met overheidsorganisaties. En we weten ook dat de laatste jaren criminelen loeren op leegstaande boerenschuren om er verdovende middelen te produceren. Al deze ontwikkelingen kunnen ook weer van invloed zijn op bijvoorbeeld de gezinssituatie. Dan kan het goed zijn dat deze boeren en tuinders hulp krijgen van iemand die de sector kent, een klankbord is en kan helpen de problemen op te lossen. Kortom laagdrempelig benaderbaar is en hun taal spreekt. De vrijwilligers van de ‘Stichting Zorg om Boer en Tuinder’ willen die rol vervullen.”


Geschoolde vrijwilligers

Bolink en zijn collega-vrijwilligers, die allen ook een scholing hebben doorlopen om dit werk te doen, gaan met hulpvragers in gesprek. Dat kan via de mail, telefonisch of aan de keukentafel. Al naar gelang de wens van de hulpvrager. Bolink: “Uiteraard behandelen we de zaken vertrouwelijk. Samen met de boer brengen we het probleem in beeld, maken we een plan van aanpak en proberen de zaken weer op de rit te zetten. In sommige gevallen is het luisterend oor voldoende, maar de vrijwilligers hebben ook hun eigen netwerk dat ze kunnen inzetten en soms sullen we een beroep moeten doen op externe deskundigheid. Altijd in overleg uiteraard met de boer of tuinder.” De dienstverlening van de ‘Stichting Zorg om Boer en Tuinder’ is gratis. Contact opnemen de stichting kan via 06-22395640 of oost@zorgomboerentuinder.nl of via Wim Bolink 06-54942520 of h.bolink4@kpnplanet.nl