Afbeelding

Overlast door hangjongeren op schoolplein

EERBEEK - In oktober 2018 werd het nieuwe onderkomen van basisscholen De Enk en C. van Leeuwen in Eerbeek geopend. Het mooie schoolplein aan de H.A. Lorentzstraat blijkt echter een grote aantrekkingskracht te hebben op ‘hangjongeren’. Met veel overlast in de avonduren als gevolg.


Het plein is ook na schooltijd toegankelijk voor alle kinderen tot 12 jaar. Een buurtplek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen spelen en daar wordt veel gebruik van gemaakt. De overlast die ondervonden wordt door buurtbewoners en schoolleiding vindt met name in de avonduren plaats. “Wij moeten elke schooldag eerst de rotzooi opruimen zegt Bob Kaan, adjunct-directeur van De Enk. Maaltijdverpakkingen, pizzadozen en joints, van alles treffen we hier aan.”


Een mes en een zakje wiet

Mandy Oostendorp van KDV De Wigwam deelt deze ervaring. “Wij waren in de vakantie open, ik vond laatst een groot mes in een hoes en een zakje wiet. Er spelen hier kleine kinderen, je moet er niet aan denken dat zij dat in de mond stoppen. Ook worden er vanuit rijdende auto’s weleens lelijke woorden naar kinderen geschreeuwd en er ligt altijd veel troep in het speelhuisje.”


Plein niet schoon

Het is goed te zien dat vanwege de vakantie het schoolplein al een tijd niet schoongemaakt is. Lege flessen, gebroken glas, een lege pillenstrip en talloze snoeppapiertjes en peuken liggen in het gras. Van een naast geparkeerde auto is de motorkap bekrast. De eigenaar heeft niet gezien wie dit gedaan heeft maar wel aangifte gedaan.


Brief naar de buurt

De directie van beide scholen heeft in juni een brief gestuurd naar de buurtbewoners. Daaruit blijkt dat ze aangifte hebben gedaan van onherstelbare schade aan speeltoestellen. Ze doen een beroep op de buurt om te komen tot een gezamenlijke oplossing voor dit gezamenlijke probleem. Daartoe zijn al gesprekken gevoerd met wijkagent Gerben Schuppers, jongerenwerker Sjoerd Botschuyver en verantwoordelijk wethouder Ingrid Timmer.


Probleem serieus genomen

De directies voelen zich gehoord, het probleem wordt echt serieus genomen, laten ze de buurtbewoners weten. Een aantal jongeren kennen we als oud-leerlingen "van verschillende Eerbeekse scholen of van beide scholen", zegt Kaan. "Na de vakantie proberen we, in samenwerking met jongerenwerk, de hele groep in beeld te krijgen, zodat we ook de ouders kunnen aanspreken.” Volgens een buurtbewoner is het nu in de vakantietijd wel wat rustiger.


Oproep tot melden

Wijkagent Schuppers geeft aan dat er extra gesurveilleerd wordt en roept buurtbewoners op om melding te doen bij overlast en/of vernielingen. “Zonder die meldingen krijgen wij de problemen namelijk niet in kaart.”


Melden van ongeregeldheden kan door de politie te bellen op 0900-8844 of bij de gemeente via de website fixi.nl