Buurtbussen rijden voorlopig niet.
Buurtbussen rijden voorlopig niet.

Buurtbussen niet corona-proof

REGIO - De buurtbussen die binnen onze gemeente rijden staan al sinds 16 maart bij de garage. Het streven was om in augustus weer te gaan rijden. Maar dit gaat zeker tot eind september niet gebeuren.


De bussen voldoen niet aan de eisen die gesteld zijn aan het openbaar vervoer in coronatijd. “Het grootste probleem is het gebrek aan goede ventilatie zegt Dolf Pronger, secretaris van Buurtbusvereniging HTOV. Vervoersmaatschappij Syntus/Keolis doet samen met TNO onderzoek hoe dit probleem opgelost kan worden. Wellicht moet er een mechanisch systeem aangebracht worden maar hoe is nog niet duidelijk. Ook zullen er schermen geplaatst moeten worden om onze chauffeurs te beschermen. Veel van hen vallen qua leeftijd in de risicogroep en hun veiligheid moet gegarandeerd zijn. De maatregelen zullen veel geld kosten maar we verwachten dat de provincie, die veel belang hecht aan buurtbussen, daar toch zeker in kan
bijdragen.” De buurtbussen lijn 503 en 504 rijden vanuit Brummen en Eerbeek via de kleine kernen naar het station in Zutphen. In 2019 maakten er zo’n 30.000 mensen gebruik van. Tijdens de eerste ritten worden er normaal gesproken tientallen scholieren vervoerd en zij zijn daarmee voor HTOV een grote bron van inkomsten. Met het eind van de schoolvakantie in zicht zal dit voor hen geen prettig vooruitzicht zijn. “Onze chauffeurs willen graag weer gaan rijden maar het moet wel verantwoord zijn, aldus Pronger.”