Plankaart Cortenoever. Credits: Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat
Plankaart Cortenoever. Credits: Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat

Fikse impuls voor Cortenoever

REGIO - De provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeente Brummen gaan een fikse impuls geven aan de natuurontwikkeling in Cortenoever. Het doel dat een nog waardevoller natuurgebied ontstaat met schoon en gezond water.


Het gebied heeft al een grote soortenrijkdom en kent zeldzame leefgebieden als hardhoutooibos, stroomdalgrasland, glanshaverhooiland en wateren met Krabbenscheer en glanzend fonteinkruid. Daarnaast heeft Cortenoever nog kronkelwaardgeulen. Dat zijn sikkelvormige laagten in een uiterwaard in de binnenbocht van een sterk gekromde rivier. De IJssel maakt hier een dergelijke kromming. De maatregelen die genomen worden om het gebied verder te verrijken.


Locatie 1:

De lage delen die hier liggen, worden verder verlaagd, zodat het water er na hoogwater langer in blijft staan. Daardoor ontstaat een gebied waar vissen kunnen paaien. In het rivierengebied komen vrijwel geen situaties meer voor waar graslanden tot laat in het voorjaar onder water staan. Vogels zoals watersnip en porseleinhoen profiteren van de natte omstandigheden in het broedseizoen.

Locatie 2:

Hier ligt een smalle bosstrook. Die wordt aan de westkant uitgebreid, met afwisselend hardhoutooibos met eiken, een essen-iepenbos en in de lagere delen een zachthoutooibos (wilgenbos). Het doel is om een grotere boskern te ontwikkelen, een zeldzaamheid in de uiterwaarden.De verwachting is dat plantensoorten uit het bosje Heyendal uitbreiden naar het nieuwe bosperceel. Dit zijn soorten als Bosereprijs en Slanke sleutelbloem. Het bos en zijn omgeving wordt interessant voor de zeearend en de specht.