Winkeliers vrezen bebouwing op Kerstenterrein

EERBEEK - De Eerbeekse winkeliers vrezen dat het Kerstenterrein straks ingevuld gaat worden met winkels met daarboven appartementen. Het is één van de mogelijkheden die de gemeente Brummen in petto heeft voor het centraal in het dorp gelegen terrein. Volgens de ondernemers zijn er voldoende meters winkel beschikbaar in het dorp. Toevoeging van nog meer winkeloppervlak zal alleen maar leiden tot leegstand.


De gemeente Brummen verwacht in september te komen met voorstellen voor de dorpskern van Eerbeek. Nadat vele jaren weinig tot niets is gedaan met diverse gebieden in het centrum, moeten nu fikse stappen voorwaarts worden gedaan. Dat moet mogelijk zijn nu er een nieuw bestemmingsplan voor de het centrum ligt, waarvan overigens onderdelen bij de Raad van State zijn afgeketst. Het Kerstenterrein is één van die gebieden.


Wat zijn de mogelijkheden

Volgens gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk wordt nu met alle belanghebbenden en ontwerp- en adviesbureau Seinpost naar de mogelijkheden gekeken. “Je kunt grofweg met dat terrein twee kanten op. Het zou een parkje kunnen worden natuurlijk. Dat heeft zeker toegevoegde waarde. Maar de grond is van de gemeente. Een parkje levert financieel niets op, meer nog: het kost Brummen geld in aanleg en onderhoud. Of je gebruikt de grond om te bebouwen. De idee is dan winkels op de begane grond, daarboven woningen. Appartementen. De verkoop van de grond aan een ontwikkelaar levert natuurlijk geld op. Dat zijn dingen die we als gemeente moeten afwegen. In september willen we met voorstellen komen, die dan uiteraard met alle partijen worden besproken.”


OVE

Een van die partijen waarmee de gemeente heeft gesproken is de Ondernemersvereniging Eerbeek (OVE). Die vereniging kwam vorig jaar zelf al met uitgewerkte plannen voor de invulling voor het centrum. Die sluiten aan bij de gedachten die de gemeente Brummen heeft voor Eerbeek. Daarbij krijgt het gebied rond de Stuijvenburchstraat tussen de supermarkten Jumbo en de Plus de rol van kernwinkelgebied. Het Oranje Nassauplein, waar nu ook nog aardig wat detailhandel zit, zou ‘zorgplein’ moeten worden met aanbieders van zorgvoorzieningen.


Reactie voorzitter OVE

Alice Weltevreden, voorzitter van de OVE, staat achter dit masterplan. Op één punt na: de invulling van het Kerstenterrein. “We zitten in Eerbeek ruim in de jas als het gaat om het aanbod van winkelruimte. Als je één ding niet wil is dat je winkelwanden krijgt met leegstand. Dat is funest voor de aantrekkelijkheid van je winkelgebied. Het voorstel om winkels te bouwen op het Kerstenterrein is bouwen voor leegstand. Het levert Brummen misschien in eerste instantie geld op. Voor de ontwikkeling van het dorp heeft het echter potentieel grote nadelen.”


Opnieuw in gesprek

In augustus praat de OVE opnieuw met de gemeente.