Wat rest is een lege plek in de gevel.
Wat rest is een lege plek in de gevel. :

Waar is de buste van meester Steenbeek

EERBEEK - Waar is de buste van de, in deze regio bekende, meester Hendrik Gerrit Steenbeek? En waar is de eerste steen gebleven, die gemetseld was in de gevel van de voormalige, naar hem genoemde voormalige ulo/mavo school aan de Derickxkamp in Eerbeek.


Dat vraagt lezeres Gerda Stevens zich af. Na het lezen van het hoofdstuk over onderwijs in de vorig jaar verschenen "Canon van Brummen en Eerbeek" ging zij bij deze Steenbeekschool kijken naar de "eerst gelegde" steen. Stevens: “Tot mijn verbazing zat daar een groot gat, dus steen was verdwenen. Bij het naar binnen kijken door de voordeur zag ik ook de "buste" van meester Steenbeek niet”.


Weet u meer?

Stevens deed navraag bij de eigenaar van het gebouw; bouwbedrijf Nikkels uit Twello. Die konden haar niet verder helpen: geen idee waar steen en buste zouden kunnen zijn. Vandaar aan u deze oproep. Heeft u een idee of weet u misschien meer wat een aanwijzing zou kunnen opleveren over de verblijfplaats van deze steen? Mail dan de redactie: redactie@brummensweekblad.nu.


Over Steenbeek

In de Canon van Brummen en Eerbeek wordt een apart kader aan Steenbeek (1821-1888) gewijd. Immers was hij zo bekend dat behalve de school ook een straat in Eerbeek naar hem is vernoemd. Hij begint zijn loopbaan als onderwijzer tweede rang aan de school in Hall. Hij trouwt met de dochter van de hoofdmeester volgt in 1847 zijn schoonvader op als hoofdmeester in Hall. De school heeft in feite een streekfunctie. Tweederde deel van de leerlingen komt uit Eerbeek. Maar ook kinderen uit Silven, Oeken, Coldenhove en Voorstonden zijn erop aangewezen. Maar Eerbeek groeit.


Het kanaal veroorzaakt scheiding

In 1858 begint de aanleg van het kanaal tussen Dieren en Apeldoorn. Hall en Eerbeek, toch altijd een eenheid geweest, worden nu door een water gescheiden. Eerbekenaren voelen er steeds minder voor om hun kinderen via de slechte landwegen naar de Hallse school te sturen. Eerbeek krijgt een eigen school. Hoofdmeester Steenbeek verhuist met zijn Eerbeekse leerlingen mee en betrekt met zijn gezin de oude pastorie. Met veel energie zet hij vervolgens de school in Eerbeek op. Niet verwonderlijk dus dat er een gevelsteen naar hem vernoemd is. Het zou fijn zijn als de steen weer boven komt!