Afbeelding

Brummen houdt vier wethouders

GEMEENTE BRUMMEN - De meerderheid van de gemeenteraad gaat niet akkoord met het initiatiefvoorstel van de VVD en Democratisch Brummen om in Brummen verder te gaan met drie wethouders. Een dergelijk idee was door het college opgenomen in de perspectiefnota en door VVD en DB in initiatiefvoorstel naar de raad gebracht. Behoudens de VVD omarmden alle partijen de perspectiefnota Het initiatiefvoorstel dat gebaseerd was op een suggestie in die nota werd door diezelfde voorstemmers verworpen. Alleen VVD en DB stemden voor hun eigen voorstel.


Aan het eind van de verder kabbelende vergadering knetterde het even toen Berend Klok (PvdA) de indieners van het voorstel om verder te gaan met drie parttimewethouders, splinterpartijen noemde. Peter-Paul Steinweg interrumpeerde furieus met de mededeling dat het voorstel was ingediend met de steun van zeven raadsleden en gebaseerd was op een brief van de CDA-wethouder en de inhoud van de door het college gesteunde perspectiefnota. Daarnaast eiste hij van de PvdA fractieleider dat hij de omschrijving van de VVD als splinterpartij terug zou nemen. “Durft de PvdA het niet aan zonder eigen wethouder en wat vindt het CDA van het idee van de eigen wethouder,” vroeg mede-indiener Mame Douma recht op de man af. “Niet nu,” oordeelde Ditty Zuidwijk en Berend Klok vond dat “de functie van wethouder een zware job is. We hebben altijd drie fulltime wethouders nodig.” Luuk Tuiten (Lokaal Belang) vroeg zich af hoe groot de besparing eigenlijk was en was verder van mening dat je “tijdens de wedstrijd de regels niet moet veranderen.” Gertie Sloetjes meende dat het altijd wel een tandje minder kan. “Waarom 2,25 fte en niet twee?” En vroeg zij zich af “zijn we bereid zijn bij de volgende verkiezingen een college te vormen zonder eigen wethouders.”


Schipbreuk

Al die vragen werden niet beantwoord en het voorstel leed schipbreuk. De Brummense gemeenteraad vergaderde donderdagavond digitaal in een compacte samenstelling. Compact, omdat CDA-er Erwin te Bokkel afwezig was en de twee raadsleden Theo Hofman en Eric Kleverwal die eerder deze week de partij Democratisch Brummen verlieten. Dinsdag liet het tweetal weten wel als raadslid aan te blijven om zo hun kiezers te kunnen vertegenwoordigen. Ondanks die verse politieke ambities ontbraken ze bij het debat over de politiek zwaarwegende perspectiefnota, die een uitweg moet bieden aan de financiële malaise waarin de gemeente zich bevindt. Het was een vergadering vol sombere geluiden waar krampachtig werd gezocht naar mogelijkheden om de uitgaven te beperken en inkomsten te verhogen teneinde het kasboek van de gemeente op orde te brengen.


Hapjesschalen met ideëen

Er werden diverse hapjesschalen met ideeën gepresenteerd, waarbij sommige partijen 'samendoen' als oplossing aanboden en andere fracties meer aanstuurden op overlaten aan de burger en/of de markt. Rosanne van Herksen (Groen Links) vond dat “we onze kleine gemeente moeten zien als voordelig: de weg van inwoner naar ambtenaar, van plan naar uitvoering moet korter en sneller. De gemeente zien wij als meedenkend, meewerkend en voorbeeldig. Met een houding naar inwoners vanuit vertrouwen in plaats van controlerend. Diezelfde houding zou moeten gelden van en naar het college: controleren vanuit vertrouwen. En vooral binnen onze Raad: we moeten er samen voor gaan. Niet elkaar beconcurreren op details, laten we dat loslaten. En bepalen waar we met elkaar voor gaan staan. Nogmaals de uitnodiging aan alle mede-raadsleden en inwoners om een waardendiscussie, gesprek wellicht, te voeren om dit te bewerkstelligen. Juist nu.”


Veiligheidregio opgeschoven

De afwezigheid van drie raadsleden had tot gevolg dat bij de stemming over de begroting van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland de stemmen staakten en behandeling dit voorstel opgeschoven wordt naar een volgende vergadering. De burgemeester moet dat uitleggen bij de Veiligheidsregio.