Afbeelding

Kinderen Vossestaart hebben eigen moestuin

HALL - Basisschool De Vossestaart in Hall heeft een eigen schooltuin aangelegd. Kinderen gaan er leren waar groente vandaan komt, hoe je voor een moestuin moet zorgen en hoe planten groeien. In de komende jaren wordt de tuin onderdeel van de natuureducatie.


Plannen voor een eigen groentetuin waren er al langer. “We werken nu een aantal jaren met ons nieuwe onderwijsconcept ‘bewegend leren’ zegt directeur Nanda de Wit. Duurzaamheid is een thema dat vaak voorkomt en de schooltuin sluit hier mooi op aan. Onze school is één van de pijlers van Hall Leeft. Door de ontvangen leefbaarheidssubsidie van de provincie kunnen we onze plannen nu gaan uitvoeren.” De tuin is aangelegd achter de school. Grondeigenaar Menkveld heeft het voor vijf jaar aan school verpacht. Een plan van aanpak is geschreven door Saskia Wielenga. Zij studeerde bos- en natuurbeheer aan de universiteit van Wageningen en werkt als projectleider bij een adviesbureau voor groentechniek en ecologie. “Ik woon nu een jaartje in Hall. Toen ik hoorde over de schooltuin dacht ik direct: dat is iets voor mij, een actieve manier om te integreren. Als vrijwilliger heb ik vaak natuurbelevingsactiviteiten voor kinderen georganiseerd en daardoor veel ervaring in het begeleiden van groepen.” Omdat de kinderen een tijdlang niet naar school mochten, moest Saskia alleen beginnen. Ze filmde haar werkzaamheden zodat de leerlingen het via de online lessen konden volgen. Suus en Roderick hebben in die periode de plantjes water gegeven. De grond ligt grotendeels in de schaduw en de keuze voor groentes is daarop aangepast. Er staan al snijbiet, rucola, sperziebonen, rode bieten, wortels en een frambozenplant. De boerenkool en andijvie worden eerst in kweekbakken opgekweekt en later uitgeplant. Zo wordt voorkomen dat de tuin in de zomer braak ligt en overwoekerd wordt door onkruid. Elke donderdagmiddag werkt Saskia nu met een aantal kinderen in de moestuin. Ze leert ze de groentes te herkennen, hoe je onkruid moet weghalen en waarom je van het ene soort de blaadjes eet en van het andere juist de knolletjes.


Dit is een begin

Door de omstandigheden gaat alles nog niet zoals gepland. “We hebben gekeken naar wat wel kan en dit is een begin” zegt Saskia. Zodra de tijd het weer toelaat en ik de school binnen mag, gaan we de klassen er meer bij betrekken.” Nanda de Wit is blij met de begeleiding van Saskia en ziet het enthousiasme van de kinderen toenemen. “We gaan het nog verder uitwerken, maar koken en eten uit onze eigen moestuin behoort zeker tot de mogelijkheden.”