Afbeelding

VVD: Loket Eerbeek dicht en één wethouder minder

EERBEEK - De VVD-fractie in de gemeente Brummen wil het gemeenteloket aan de Stuijvenburchstraat 55 in Eerbeek sluiten. Reden is dat Brummen in de financiële problemen verkeert en dringend op zoek is naar mogelijkheden om te bezuinigen of geld te genereren.


De VVD schrijft dat in een reactie op de Perspectiefnota 2021-2024, die een schets geeft van de gemeentelijke financiën. Concrete voorstellen van de zijde van het college liggen nog niet voor. Maar dat tendeert onder meer naar het snijden in gemeentelijke activiteiten die niet tot de kerntaken behoren.


Aankoop RaBo pand

De gemeente Brummen kocht in 2017 ten behoeve van het gemeenteloket het pand aan waar eerder de Rabobank was gevestigd. De koopprijs bedroeg 350.000 euro. Een belangrijk motief voor de aankoop was het optimaliseren van de gemeentelijke dienstverlening. Bovendien voorzag het college dat de politie er een post zou kunnen krijgen. De jaarlasten van het pand bedragen circa 40.000 euro, waarvan een deel overigens terugkomt van de politie, die inderdaad onderhuurder is van een deel van de kantoorruimten. De VVD was in 2017 al tegen de aankoop en was van mening dat één loket – het gemeentehuis in Brummen- voldoende was. Belangrijke overweging daarvoor was dat de gemiddelde burger maar incidenteel bij zo’n loket hoeft te verschijnen, bijvoorbeeld voor het ophalen van een paspoort of rijbewijs. Daarbij beschikte Eerbeek sinds 2014 al over een ’sober’ gemeenteloket in het Tjark Riks-gebouw in Eerbeek. Inwoners konden daar ook dergelijke documenten aanvragen, maar ophalen kon alleen in het gemeentehuis in Brummen. Het sobere loket kostte op jaarbasis 17.700 euro.


OVE zag weinig in gemeenteloket

Ook de Eerbeekse ondernemers (OVE) zagen weinig in het gemeenteloket, althans op die plek. In het centrumplan voor Eerbeek is onder meer een winkelconcentratie voorzien langs de Stuijvenburchstaat, grosso modo tussen de supermarkten Jumbo en Plus. Een gebouw met een gemeentelijk kantoorfunctie zou daar minder goed passen.