Afbeelding

Stoplichten onduidelijk geprogrammeerd

REGIO - Zondagmiddag 31 mei gebeurde er een ernstig ongeluk langs het Apeldoorns kanaal bij de Hallse brug. Een motorrijder botste frontaal op een afslaande auto en werd met letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Helaas gebeuren er vaker ongelukken langs het kanaal.


Er liggen vier bruggen op Brummens grondgebied waarvan de Brummense brug(BB) en de Hallse brug(HB) zijn voorzien van stoplichten. Voor verkeer langs het kanaal staan deze niet eenduidig ingeregeld. Bij de BB moet tegemoet komend verkeer stoppen, bij de HB krijgt men gelijktijdig groen licht. Verkeer dat linksaf slaat wordt op geen enkele manier gewaarschuwd voor tegemoet komend verkeer. Volgens wijkagent Henk Mulder is dat ook niet gebruikelijk. “Extra waarschuwingen, bijvoorbeeld een oranje knipperbol met pijl, worden vaak binnen de bebouwde kom gebruikt om fietsers en voetgangers beter te beschermen.


Blijven opletten!

Op kruispunten, ook met stoplichten, blijft het zaak dat je zelf goed moet opletten. Motorrijders moeten zich er te allen tijde van bewust zijn dat ze gemakkelijk over het hoofd gezien kunnen worden.” De bruggen over het Apeldoorns kanaal kennen verschillende eigenaren. Dat is de provincie of één van de drie aanliggende gemeenten; Rheden, Brummen en Apeldoorn. De gemeente Brummen is wegbeheerder van de Hallse brug, de provincie van de Brummense brug.



Verantwoordelijk

De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de inrichting van baanvlakken en kruispunten. Daarvoor zijn richtlijnen ontwikkeld door CROW, het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Hiervan mag afgeweken worden als een situatie daarom vraagt. In februari 2019 werd de gerenoveerde Hallse brug weer in gebruik genomen.


Gevolgen andere inrichting

Voor fietsers zijn de baanvlakken anders ingericht, voor automobilisten bleven ze praktisch gelijk. Het is niet bekend of sindsdien het aantal ongevallen toe- of afgenomen is. “Daar zijn geen exacte cijfers over, zegt Mulder.

Wij worden er ook niet altijd voor opgeroepen, als mensen de schade zelf kunnen afhandelen is dat ook niet nodig. Vast staat wel dat de meeste ongelukken gebeuren vanaf de zijwegen waar geen stoplichten staan. Om de kans daarop te verkleinen moeten automobilisten voor de kruisingen hun snelheid minderen van 80 naar 60 km. Hierdoor staan er langs dit traject erg veel borden.


Hij erkent dat de inrichting van het hele tracé Apeldoorn-Dieren per gemeente nogal verschillend is; wel of geen vangrail, belijning aan de bermkant, verlichting. “Dat is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerders, wie betaalt, bepaalt.”