VVD & DB willen van 4 terug naar 3 wethouders

BRUMMEN- De oppositiepartijen VVD en Democratisch Brummen zijn geen voorstander van het vervangen van wethouder van Ooijen. Gelet op de grote tekorten waar het huidige college zich mee geconfronteerd ziet zou dit financieel niet verantwoord zijn. Dit lieten zij onlangs aan de redactie van deze krant weten.


In de perspectiefnota schetst het college een zorgwekkende financiële situatie, waar diverse kengetallen in rood of oranje worden geschreven en de reserves de afgelopen drie jaar sterk zijn afgenomen. In deze nota schrijft het college dat, waar vergelijkbare gemeenten van ruim 20.000 inwoners “uit de voeten kunnen met twee tot drie fulltime wethouders heeft de raad van Brummen, om politieke redenen, vier (deeltijd)wethouders benoemd.” VVD en DB vinden dat er in de huidige financiële situatie de noodzaak ontbreekt voor een 4e wethouder. “Ook voor de politiek past hier soberheid,” aldus fractieleiders Steinweg en Douma.


VVD en DB eens met college

De twee oppositieleden voelen zich hierin gesteund door het college van B&W dat schrijft: “Hoewel het 3 voltijdbanen betreft, in de praktijk gaat het wel om 4 politieke agenda’s, 4 bestuurders met vragen en dus ook afstemming tussen 4 wethouders. Dit vraagt om meer ondersteuning, meer overhead en meer ambtelijke inzet.” “De benoeming van een parttime-wethouder kost dus beduidend méér dan alleen driekwart van een wethoudersalaris,” concluderen de fractieleiders.


Extra kosten door wachtgeldregeling

Zij wijzen er tevens op dat er straks ook nog aan drie ex-wethouders (Mevrouw Pierik, mevrouw Wartena en de heer van Ooijen – red) door de gemeente Brummen wachtgeld moet worden betaald. En ze voegen daaraan toe dat de beoogde kandidaat, mevrouw Sjerps, weliswaar als fractievoorzitter in de raad heeft gezeten, maar als wethouder geen enkele ervaring heeft. “Dat kost enige maanden inwerktijd en over anderhalf jaar zijn er al verkiezingen.” Het college beperkt zich in de perspectiefnota tot de signalering: “Het is niet aan ons als college om hier voorstellen in te doen".