Het Burgers terrein
Het Burgers terrein

Afboekingsverlies op Burgers terrein

BRUMMEN- In de Perspectiefnota kondigt het college van burgemeester en wethouders van Brummen in een klein tussenzinnetje bij de mogelijke tegenvallers “het mogelijke afboekingsverlies op het Burgers terrein” aan. Hoe groot het verlies zal zijn is nog niet bekend, maar alom wordt gevreesd voor een aanzienlijke tegenvaller.


De waarde van het Burgers terrein staat als bedrijventerrein, eind 2018 volgens de gemeentelijke jaarcijfers met ruim zes miljoen euro in de boeken. Dat is ruim 3,8 miljoen euro minder dan de bijna 10 miljoen euro waarvoor het terrein destijds voor nieuwbouw wonen is aangekocht. (bron: Kadaster) Daarna werd de doelstelling gewijzigd in bedrijventerrein met een afwaardering als gevolg. Door de grond vervolgens te gebruiken voor een logistiek centrum in plaats van een bedrijventerrein zou er nog een verdere afwaardering plaatsvinden.


Verlies accepteren

In de perspectiefnota schrijft het college: “Vanuit ons uitgangspunt om opgaven gezamenlijk te lijf te gaan accepteren we een verlies op het Burgers terrein als hefboom om investeringen van provincie en industrie mogelijk te maken.” Volgens wethouder Ine van Burgsteden staat het Burgers terrein tot nu toe in de boeken voor de ontwikkeling van een traditioneel bedrijventerrein.


Boekverlies als investering

“We zijn in onderhandeling om daar een logistiek centrum te vestigen, maar bij zo’n logistiek centrum vertegenwoordigt de grond een andere waarde dan een regulier bedrijventerrein,” aldus de wethouder die het boekverlies als investering ziet: “Met deze investering maken we andere bijdragen los bij onder andere de provincie en de industrie zelf.” Omdat de gemeente nog in onderhandeling is, kunnen volgens Van Burgsteden geen bedragen worden genoemd.


Broedende Kip

“Tijdens de onderhandelingen moet je de broedende kip niet storen,” aldus de wethouder. "Na de uitspraak van de Raad van State zijn aanpassingen aan het bestemmingsplan Eerbeek nodig en daar is de provincie mee bezig. De gemeente werkt aan de uitvoering van het Masterplan Eerbeek waarbij wordt gekeken naar wonen en verkeersbewegingen."


Geschiedenis

Het Burgers terrein is vernoemd naar de papierfabriek en transportondernemer Burgers die tot 2005 op dit terrein gevestigd was. In dat jaar ging Burgers failliet en kwam de grond in handen van projectontwikkelaar Roosdom Tijhuis. Het was de bedoeling dat er woningen zouden worden gebouwd. Op 23 december 2011 werd de gemeente voor 9.925.635 euro eigenaar van het Burgers terrein en voor 2.324.473 euro van het iets verderop gelegen Kersten terrein. Om het centrumgebied van Eerbeek te transformeren tot een vernieuwingsgebied werd met de verkopende partij de samenwerkingsovereenkomst met de naam Eertbeeck gesloten. Het vlot echter niet. In februari 2014 klaagt de directie van de ontwikkelaar “over het uitblijven van daadwerkelijke stappen die zicht en vertrouwen geven op een start van de uitvoering van de ontwikkelplannen” en “Wij constateren dat de verantwoordelijken voor de besluitvorming onvoldoende beseffen wat de negatieve effecten zijn van een doorgeschoten overlegplanologie.” Ook na deze eerste klachten schiet het niet op met de ontwikkeling van het Eerbeekse centrum. In 2017 wordt de samenwerkingsovereenkomst beëindigd. Roosdom Tijhuis mag woningen bouwen in de wijk Lombok. De toekomst van de twee terreinen in het Eerbeekse centrum ligt geheel in handen van de gemeente.

panoramafoto Burgersterrein