Bevrijdingsconcerten via livestreams

BRUMMEN/ EERBEEK - Het hele festivalseizoen is dit jaar al voorbij voordat het begonnen was. Ook de bevrijdingsfestivals gaan niet door en daarom bedacht Yannick Hilger voor onze gemeente een alternatief; bevrijdingsconcerten via livestreams.


Tijdens een autoritje realiseerde evenementenorganisator Yannick Hilger uit Eerbeek zich, dat hij de laatste tijd alleen maar vervelende berichten hoorde op het nieuws. “Ik werd er niet vrolijk van en had behoefte aan iets positiefs, iets wat dan wel mogelijk zou zijn. Juist omdat we dit jaar 75 jaar bevrijding vieren vond ik het wel zonde als er niets zou gebeuren.”


Livestream

Met hulp van de gemeente zocht hij uit wat de mogelijkheden waren en het kwam uit op een livestream; het doorsturen van beeld en geluid van een live evenement via digitale netwerken. Het wordt een heel lokaal evenement. In de zalen van De Heideroos en De Vroolijke Frans zullen muzikanten optreden uit deze omgeving. Om te voldoen aan de regels mogen er maximaal zes mensen op het podium staan. Terwijl er in de ene zaal een optreden is wordt in de andere zaal de volgende band opgebouwd. Tussendoor wordt er gedraaid door dj Hessel Hamer. Om alles te kunnen financieren is er een beroep gedaan op de provinciale subsidiepot voor ‘sociale initiatieven COVID-19’. De Culturele Stichting Brummen en de besturen van de OVE en OVB steunen het initiatief en hebben een donatie gedaan. In ruil daarvoor heeft Hilger professionele video’s gemaakt van de aangesloten winkeliers. “Deze zullen tussen de optredens door te zien zijn om daarmee het ‘koop lokaal’ te ondersteunen. Alle artiesten treden gratis op maar ontvangen als dank een video van hun optreden. Veel van hen kunnen het maken van een videoclip niet betalen en hiermee kunnen ze zichzelf promoten. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen.” Het doel is om volgend jaar een fysieke uitvoering te maken van de bevrijdingsconcerten. “Afhankelijk van de reacties willen we die mogelijkheid serieus bekijken. Podia in Brummen en Eerbeek en misschien kunnen we het wel uitbouwen met verschillende activiteiten.” Het muziekaanbod; rock&roll, pop, jazz, funk, soul en coverbands. Deelnemende muzikanten zijn Wandering West, Lenny and the Trammps, Midnight, Funked up, Robert Kersten, Breaksound Hurricane, Nick plays earring, Marise en Band, Handsome Molly en COPAGROW.


De livestreams zijn 5 mei vanaf 12.00u te vinden de sites van BrummensNieuws.nl, De Heideroos, Vroolijke Frans, Buurtkanaal en www.bevrijdingsfestivalbrummeneerbeek.nl